Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude mi k něčemu maturita, když jsem vyučená?

Od: sisi21 odpovědí: 5 změna:
Zdravím, je mi 19 let. Jsem vyučená oborem kuchař-číšník, teď si dodělávám při denním studiu maturitu, kterou mám na 2 roky. Problém je v tom, že daný obor mě vůbec nebaví ani ne naplňuje, jenomže nejhorší na tom je to, že mezi nádstavbami nemám bohužel na výběr... Kladu si také otázku, jestli mi ta maturita vůbec k něčemu bude, když mě baví pracovat rukama, dělat jednodušší manuální práce a při pohledu na počítač a papírování "se mi dělá zle". Od přátel i rodiny slyším různé názory, tak zkusím psát ještě sem. Ještě chci zmínit, že docházím na brigády do supermarketu, kde jsem u poklady a baví 100x mnohem více, než ve škole a co se týká rodinného zázemí, tak to nemám úplně nejlepší. Budu ráda za každou odpověď. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vzhledem k tomu, že už na škole jste, tak předpokládám, že vám chybí do konce jen 2 měsíce + příští rok. Zatněte zuby a vydržte.

Ono vám to k ničemu být nemusí, ale pak se může stát, že budete hledat práci a maturita i když v daném oboru nebude vůbec nutná, bude naopak podmínkou. Vidím to i teď, někdo hledá prodavačku, ale chce s maturitou. Mám pocit, že někteří to má spojený s určitou inteligencí. Taky dělám v obchodě. Máme tu nevyučený i holky se dvěma VŠ.

Vydržte, není to tak dlouhá doba a třeba se vám ten papír budě někdy v budoucnosti hodit.

hodnocení

3x

Každý další stupeň vzdělání je na trhu práce bonusem.

jirkazxc
hodnocení

1x
Dřív to zas tolik nevadilo, protože bez maturity bylo mnohem víc lidí.
Dneska když má aspoň maturitu prakticky každý, tak je dnes ten bez maturity jako dřív ten, co neměl ani ten učňák.
I u prací rukama se hodí mít aspoň tu maturitu.
Dnes je nízká nezaměstnanost, ale pár let tomu tak být nemusí. Zaměstnavatel pak uchazeče o zaměstnání bez maturity pak může automaticky vyřadit a nepozvat ani na pracovní pohovor. Je to administrativně nejjednodušší řešení.
Práce za kasou nemusí být pořád.
Dnešní doba je v ohledu nízkého nároku na zaměstnance ohledně vzdělání anomálie.

krtek6
hodnocení

0x

no při tomto oboru...to není k ničemu...akorát pro tvůj dobrej pocit..vzhledem k tomu, že mám kolem sebe pár lidí, kteří tuto nástavbu bsolvovali tak mám lepší představu o tom co se tam děje...když jsem viděl jak letecky všechno probírali a jak to řešili...tak je to prostě rychlokvaška nevalné kvality...nemůžeš přece splnit plnohodnotné 4 roční studium za 2roky...*nevi*

hodnocení

0x

jak už napsalo několik lidí přede mnou - teď je vám to zřejmě k hovnu, takže zbytečnej opruz a velká ztráta času, ale v budoucnu by to mohlo vadit, asi i v příštích desetiletích budou aspoň občas rozhodovat i formální kritéria jako má / nemá ukončené středoškolské vzdělání...;
ale mě napadla eště jedna věc - nemohlo by to dokončení s maturitou přece jen znamenat lepší nabytí velmi žádoucích znalostí a dovedností? - třeba cizí jazyk, tj. snad angličtina - i když i tady může budoucí technologickej vývoj přinýst takový převraty, že neznalost cizích jazyků bude lehce překlenutelná i v běžnym osobnim kontaktu, tak to minimálně třeba nebude tak brzo, tak všeobecně - a zrovna slušný ovládání angličtiny (nebo i němčiny) může bejt důležitý, profesně i vůbec (samozřejmě neznám vaši konkrétní situaci, třeba mluvíte perfektně, nebo naopak vidíte zlepšení jako beznadějný atd.)
a možná by se dal najít i nějakej další předmět, kterej by se v budoucnu moh hodit... - takže by třeba stálo za zamyšlení, jestli se nezaměřit na jeden, pár potencielně užitečnejch předmětů, a ty ostatní se snažit udržet do čtyřky (jak kvůli pokračování ve studiu, tak kvůli zisku papíru o ukončenym středoškolskym vzdělání) ono i ten cca rok neni zas tak málo pro i dost významnej pokrok (v něčem, co už nějak znám);
takže si to zvažte (případně dodejte podrobnosti ohledně tý nástavby (mimochodem nikoli nádstavby) a svejch odhadovanejch schopností vůči některej předmětům, třeba vám někdo eště něco poradí, nadhodí)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]