Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vzhledem k součastné situaci jsem se snažil si dostudovat dějepis trochu. První zmínky o ukrajině jsou o Kyjevské rusi, což ale když se dívám na mapy je to defakto Rusko a Ukrajina spolu. A pak Ukrajina dochází pod vliv Polska proti čemuž bojovala. A pak vzniká Ruské carství a nakonec USSR.
Tak mě napadá, bylo v historii aspoň něco co se podobá součastné Ukrajině? Něco jako byla Velká Morava, České knížctví a nakonec České království. Protože i když bych rád, nemůžu najít ani jednu situaci kdy by Ukrajina nebyla v nějaké formě spojená s Ruskem. Kdy vlastně tedy vzniklo toto rozdělení?
Prosím o doporučení zdrojů kde bych si mohl přečíst víc.
"Protože i když bych rád, nemůžu najít ani jednu situaci, kdy by Česko nebylo v nějaké formě spojené s německou říší" - to je asi tak stejně relevantní tvrzení jako tazatelovy náhledy na neexistenci samostatný Ukrajiny... (kdo nevěří, ať tam běží, tj. ať si laskavě projde celý naše dějiny od začátku 9.století (Velkou Moravu si může klidně odpustit), a zamyslí se nad nima bez tradičních narodoveckejch narativů)
a pozor - i kdyby to byla pravda (příčemž tazatelovi kecy o nemožnosti najít stopu po samostatný Ukrajině jsou opravdu plus mínus stejně oprávněný jako můj obměněnej výrok k našim dějinám), tak by to nijak nezpochybňovalo právo Ukrajiny na národní svébytnost i státní samostatnost - s podobnou argumentací by se dala zpochybnit fůra jak národů, tak států - např. nedaleko od nás taková Albánie (ano, má jakousi národně státní tradici, ale to má zrovna tak spousta etnickejch skupin, který nemaj nejen stát, ale vlastně ani tu uznávanou národní svébytnost (proč třeba neexistuje stát Čerkesko ať už na Kavkazu, nebo u nás na Balkáně?), ve většině Afiriky a Jižní Ameriky byste si s mazáním států a národů mohli hrát donekonečna, ale s podobným přístupem můžete klidně zpochybnit i národní a státní existenci USA (to sou přece poblázněný britští kolonisté, co si vyzpomněli, že chtějí vlastní stát a (posléze) národ, až koncem 18.století...)
příznačný je i velkorysý spojování Velká Morava = kontinuálně pokračující Český knížetství a obdobně Kyjevská Rus = kontinuálně pokračující Moskevské knížectví - s takovymhle přístupem můžu dokázat leccos, třeba že Poláci a Češi maji vlastně bejt jeden národ...
(já nevim, nakolik to tazatel myslí upřímně, a nakolik je dávno přesvědčenej a zarytej antisystémovec, a tudíž t.č. proruskej kolaborant, se kterym už nemá mysl jakkoliv polemizovat,
co vím, je, že v současný český společnosti je latentně zabudovaná obrovská míra iracionality, popírání a naprosto nesmyslnýho chápání demokracie, fantasticky a fananicky předsudečnejch postojů, nacionální zaprděnosti, čecháčkovství,
čehož všeho je tenhle web přímo ukázkovou výkladní skříní - výše zmíněný jevy se tu projevuju ve větší míře než v mainstreamovějších vláknech (zřejmě je to daný značně gerontním podílem přispěvatelů nejen na zdejší poradně vůbec, ale především v těchto tématech obzvlášť (mladý a extrémně mladý návštěvníci poradny se k nim zřejmě moc nevyjadřujou),
neboli i tohle vlákno se nejspíš stane součástí nekonečný řady extrémistických a extrémně hloupých vyjádření, a zas jednou jsem udělal tu zbytečnost, že jsem se do nich pokusil zapojit...)
:nemůžu najít ani jednu situaci, kdy by Česko nebylo v nějaké formě spojené s německou říší
Spojené v jakém smyslu? Existoval titul český král a německý císař. Ukrajinské obdoby mi laskavě připomeňte.
:s podobnou argumentací by se dala zpochybnit fůra jak národů, tak států
Třeba Katalánie byla zpochybněna dost vehementně, ovšem eurodemokraticky, takže se žádné sankce nekonaly.
:zpochybnit i národní a státní existenci USA
USA vznikly v podstatě od nuly, všichni jsou tam "odněkud", až na pár nedopatřením přeživších Indiánů.
:Poláci a Češi maji vlastně bejt jeden národ
Viz výše.
:zarytej antisystémovec, a tudíž t.č. proruskej kolaborant,
Tahle rovnice se učí v nějakých neziskovkách? Protože jsem se s ní setkal vícekrát. To asi nebude náhoda.
Já jsem třeba protiruský, protičínský, protiamerický i protiEUropeistický, tedy mimo vaše omezené škatulky.
:popírání a naprosto nesmyslnýho chápání demokracie
A čo je to tá hentá demokrácia, Kefalín?
:značně gerontním podílem přispěvatelů
Myslíte těch, kteří neprošli neziskovkovitým vymýváním mozků a nemají tak ten jediný správný euronázor?
Česko mělo české království ... navíc česko bylo velmoc až do prohry na moravském poli ( kde češi měli obrovskou materiální a početní výhodu ) a až pak jsme spadli pod habsburky ... polsko bylo dlouho samostatné království se spoustou velkolepých momentů jako bitva u grunwaldu a vídně atd. ... jen prostě něco podobného mi chybi u ukrajiny což může být tím že ukrajina se ve škole moc neučí ... já nezpochybňuju existenci ukrajiny, je mi to docela fuk, mě zajímá minulost ... P.S. Albánie existovala jako království Epirus - Ano, známý Pyrrhus byl defacto z albánie a i později Epirus těžce potrápil osmanské turky takže ti mají historii možná pestřejší než my
hafhaf nevím, proč tazatele obviňuješ z keců a dokonce z kolaborantství, on tě taky neobviňuje z hlouposti, ač by mohl! On se slušně ptá a žádá vysvětlení od těch, kteří tu historii znají, tak se zkus umravnit. Ještě hůř na tom byli Poláci, ti nebyli samostatní nějakých 1000 let, vždycky pod nějakou nadvládou, a po celou dobu je, pokud vím, sjednocovala jen církev. Možná proto je v Polsku náboženské cítění tak silné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.