Nejste přihlášen/a.
Lepší řešení by byl internát v místě školy. Vzdálenost hodina cesty je přibližně jako z Brna do Znojma nebo Kroměříže, z obou těchto měst známí nechali své děti v Brně na internátě.
Je zapotřebí si uvědomit, že hodina nemusí být vždy hodina. Výuka na střední škole nemusí končit v dobu podle jízdního řádu, často bývá i dost nepravidelná.
Nedala? Tak to budeš mít v životě obrovský problém, nebudeš všude mít možnost být u mámy. Střední škola je taky o určitém osamostatnění se.
A asi máš o střední škole trochu idealistické představy, jako že několik doslova proflákaných hodin denně ničemu nebude vadit. Po prvním týdnu na škole zjistíš, že je velmi hloupé že den má pouze 24 hodin. A učit se na lavičce při čekání na autobus, to opravdu není nic příjemného.
Dobrý večer,
to je složité takto radit. Záleží, proč chceš na ten druhý gympl a ty důvody si dát vedle nevýhod delšího dojíždění a pak se rozhodnout, jestli stojí za to 4 roky déle denně dojíždět. Hodina denně se sice ještě dá, na druho stranu, budeš takto dojíždět denně a to omezuje možnost trávení volného času na celé čtyři roky dopředu, když si vynásobíš počet školních dní za čtyři roky x 2 hodiny denně na cestě...Další věc je to, že na vzdálenější gympl bude zřejmě o něco dražsí cena za dojíždění, ale to záleží na konkrétní poloze obou, jaké tam máte zóny, možnost předplatného, druh dopravy atd. Donedávna by to bylo celkem jedno, ale aktuální vláda podražila jízdné i studentům, takže už to není za pár korun, jako tomu bylo do března. Zvolil bych si tedy ten vzdálenější jen v případě, že by byly hodně vážné důvody, proč se pro něj rozhodnout.
Já jsem dojížděl 15 minut autobusem a celkem s následným použitím MHD a pěší cestou z/domů mě to vyšlo přibližně na 30 minut...a mám to tak dodnes, protože pracuju asi o 500 m dál, než jsem míval střední školu.
Dojíždění bylo to nejlepší na SŠ.
Člověk se pomaličku probudil ve vlaku nebo v autobuse. Vlak jsem měl s přestupem na druhý nebo jsem měl možnost autobusu v kuse, který zastavoval v každé dědině.
Vlak tenkrát dával velkou svobodu. Klasické kupé většinou pro sebe, koukat z okénka s větrem ve vlasech, nebo pohodlně pojíst či posvačit a u toho čumět z okna na krajinku. Dojít si na záchod, což asi u žen není ve vlaku k závidění (vždy sedí, že).
Autobus měl taky své pro. Sedal jsem na začátku jeho trasy, takže vždy místo k vybrání. Pak jak si lidi přisedali, tak už jsem to neřešil. Už jsem seděl. Akorát dost nepohodlí. Člověk si to musel odsedět, nešlo se moc natáhnout na zdřímnutí (ve vlaku to jde nebo v kupé šlo). V létě většinou na zdechnutí a nebo smrad. Ale zase bez přesedání a většinou jel dříve, takže jsem na něj po škole čekal o půl hodinu méně než na vlak.
Když se čekalo na spoj, tak jsem kolikrát místo sezení na nádraží nebo na zastávce procházel městem a poznával.
Internát bych nedal. Lágr za trest co jsem slyšel od spolužáků. Na pokoji po třech, nemožnost vaření. Kuchyňka na chodbě a s omezením doby i příprav jídel (asi jen ohřát čaj a jinak nic), v zimě moc netopili, jak kdo chrápal, šikana, atd...Vychovatelé kontrolují čistotu a úklid. Služba na úklid chodby, hlídání času, kdy se lze vrátit před večerkou. Rozhodně tě nepustí na noc do hospody a příjdeš si jen tak ve 2 ráno. To na internátu nelze. Večeře ta jejich dle jídelníčku trochu jako z nemocnice, ale dá se prý.
Dojíždění je proti tomu větší zážitek. Vlak nabízel i pohodlné napsání úkolů cestou domů. Notebooky žádný problém dobíjet i ve vlaku. I v tom starém jsme si jednou natáhli do kupé prodlužku ze záchodu, když už průvodčí nešla vagónem .
Omluvenka za zpožděný vlak byla normálně uznávána školou. Vystavena ve stanici.
Ale každý jsme jiný. Někdo je spíše samotář a někdo vyžaduje společnost 24h denně, takže pro takové jsou internáty. Kdo chce mít klid a svůj program, rozhodně dojíždět.
Rozhodně dojíždění není žádná hrůza. Já si to pochvaloval. Doma pak vlastní postel na kterou je člověk zvyknutý a nejlíp se vyspí. Né troj oddělená madračka 10cm a tenký peřiny 10 let starý praný po hodně lidech.
...
Někdo doporučí internát, někdo dojíždění.
Záleží na tobě. Doporučuji se zde inspirovat a napsat si vedle sebe plusy a mínusy. Rozhodnutí není na celou dobu studia. Klidně si můžeš vyzkoušet oboje.
Zezačátku na učení vůbec nesázej.
Budeš se učit převážně časy příjezdů vlaků a na která nástupiště zastavují.
Až to pro tebe bude denní rutina a reflex, potom lze vypustit sledování spojů a začít trávit volný čas v dojíždění.
Akorát bacha na to, že někdy se může rutina změnit nějakou výlukou a vlak zastaví na jiném nástupišti než obvykle. I to se stává. Nebo zaspání ve vlaku. To je teprve velká sranda zvláště v zimním období, kdy je ráno tma a vlak jede. Vzbudíš se a nevíš, kde jsi . Ale já tohle vždy bral z humorem. Škola pro mě nebyla něco, že bych se zhroutil z faktu, že příjdu pozdě nebo vůbec. Já byl i záškolák
.
...
Ještě si pamatuji, že blbé byly spoje na 7:00 do školy, kdy vlak přijel 6:10 a škola zavřená, takže ranní procházka po městě a nebo klepání kosy před dveřma školy, kdy se otevíralo až v 6:50. Ale zase žádná hruza. Prostě pohoda. Rád na to vzpomínám i po letech. Akorát tenkrát byla zima, že jsem měl posmrkanej zmrzlej kapesník jak kus kartonu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.