Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postup výpočtu - spočítat gravitační sílu Fg

Od: kina* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,mohl by mi někdo prosím ukázat postup vyypočtu tohoto příkladu?

Mám spočítat gravitační sílu Fg. Vím vzorec Fg=G*m1*m2/r na druhou.(G-gravitační konstanta , která je 6,67*10 na mínus 11)

m1=6*10 na 24 ; m2=7,4*10 na 22 a r=3,8*10 na 8

Vím i výsledek,o ten mi nejde(2,05*10 na 20). Jde mi spíše o to jak to mám vypočítat,o postup,jak pracovat s těmi exponenciály.Jak je mohu sčítat a odčítat a jak s nimi prostě pracovat.

Prosím jen o postup a děkuji za jakoukoliv radu.Nejlepší by byla názorná ukázka(ovšem podrobná,rozepsaná)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

5x

Ve škole asi spíš, když píšeš exponenciály.

1/ Dvě čísla se stejným exponentem můžeme mezi sebou násobit a exponent zůstává stejný

2/ Dvě čísla o stejném základu, ale s různými exponenty která mezi sebou násobíme, zůstává základ a exponenty sčítáme

3/ Číslo které je již umocněno (má exponent) a tento tvar znova umocňujeme, tak exponenty mezi sebou násobíme. Základ zůstává.

kina*

Děkuji za nápovědu,pokusím se někde najít něco sám,ale chtěl jsem spíše ukázat několik příkladů,na kterých bych to pochopil.Někdy mi připadá,že takhle učí i naši učitelé,místo toho aby nám ukázali,celý postup,tak nás někam odkážou nebo řeknou příklad,potom výsledek a žáku starej se.Vím,že je to v něčem dobré,že se člověk naučí samostatnosti,ale na druhou stranu, co by udělalo někomu dát pár příkladů,kde bude plný postup a člověk si to může kdykoliv připomenout a udědomit,kde dělá chybu.

Jestli mohu poprosit o pár ukázek.Já budu moc vděčný a třeba to zase jindy vrátím já někomu jinému,když se to naučím.

Děkuji všem a přeji krásný den.

jirbar*

6³ * 5³ = 30³

4² * 4³ = 4^(5)

(3²)³ = 3^(6)

doplněno 25.01.11 20:18:

Ten smajlík je pravá závorka

kina*
hodnocení

Děkuji,pochopil jsem z toho,že pokud je stejný exponent,tak se pracuje jen se základem viz.příklad 1

Pokud je stejný základ,tak se zase pracuje jen s exponentem viz příklad 2 a 3

Ale co když mám třeba 2,5 na 12 krát 3,7 na 4 a to celé děleno 6,6 na mínus jedenáctou?

Děkuji za radu a ukázku jak toto řešit.(Zkusím jen tak cvičmo: vynásobím 2,5*3,7=9,25 k tomu sečtu exponenty 12 a 4=16,vyjde mi tedy 9,25 na šestnáctou děleno 6,6 na mínus jedenáctou? A jak dál prosím?

Takhle to nepůjde. Prostě buď sčítám exponenty při stejném základu, nebo násobím základy při pevném exponentu - to už umíš, ale takhle kombinovat to nejde. Uvažuj: proč, kdybys při různých exponentech a různých základech melě počítat tak, jak píšeš, proč by to neplatilo při tůzných základech a stejných exponentech? V podstatě uvažuješ takto: (a^x)*(b^y) = (a*b)^(x+y). Pokud ale x = y, vyjde ti odtud

(a^x)*(b^x) = (a*b)^(2x)

a přitom víš, že (a^x)*(b^x) = (a*b)^(x)

V případě, který popisuješ, bys mohl leda příklad zjednodušit tak, že 2,5 na 12 krát 3,7 na 4 je (2,5 na 3 to celé na 4) krát 3,7 na 4 (další z pravidel, která znáš) a tedy to bude [(2,5 na 3)*(3,7)], no a to celé na čtvrtou. Čili případ od případu, obecné pravidlo neexistuje. Snad bch ještě připomněl, že dělit číslem 6,6 na minus jedenáctou znamená násobit číslem 6,6, ale na plus jedenáctou.

kina*
hodnocení

Děkuji za další střípek do mozaiky s počítáním exponentů.Ale rád bych tedy poprosil o ukázku celého postupu příladu,který jsem zadal jako úplně první.Mám 6,67 na -11 a to mám vynásobit zlomkem,kde je 6*10 na 24 krát 7,4*10 na 22 a to celé lomeno v závorce (3,8*10 na 8)celé na 2.Mohu porosit o celý postup,vím,že když to uvidím,dojde mi spousta nejasností a popřídadě se budu ptát už jen na to co nebudu chápat.Děkuji

Zkousím to samozřejmě spočítat sám

p.s. vím,výsledek ten by měl být 2,05*10 na 20

doplněno 27.01.11 08:55:

Jestli jsem správně pochopil,tak to co je v závorce (3,8*10 na 8) to celé na 2 bych mohl říct jako 3,8*10 na 16?

Děkuji za odpověd.

doplněno 27.01.11 08:57:

Nejde mi to spočítat,nevím přesně ani jak mám začít a nevím ani jak mám vynásobit třeba 6*10 na 24 krát 7,4*10 na 22.Mám tam jiný základ i jiné exponenty. Jsem z toho uplně blbý.

petapeta*

6,67·10-11 · 6·1024 · 7,4·1022 = 6,67·6·7,4·10-11+24+22 = 296,148·1035

(3,8·108)2 = 3,82·1016 = 14,44·1016
296,148·1035 : 14,44·1016 = (296,148 : 14,44) · 1035-16 = 20,5·1019
Výsledek pak upravíme tak, aby desetinná čárka byla za první číslicí:
20,5·1019 = 2,05·10·1019 = 2,05·101+19 = 2,05·1020
kina*
hodnocení

Opět se našel někdo kdo byl ochotem mi napsat celý postup a to je pro mě jako dát mi dárek do ruky.Děkuji tisícekrát.Přečtu si to naučím se to,pochopím i jiné podrobnosti.Děkuji

kina*
hodnocení

Ještě požádám nemohl bych od vás dostat nějaký takový příklad?Pokusím se ho spočítat a dám ho sem a potom bych požádal o kontrolu.

Děkuji předem

kina*
hodnocení

Měl bych ještě jeden dotaz.Teď jsem našel v knížce že 3 na 4 děleno 3 na 3 se rovná 3 na první(tím pádem 3) Ale když se podívám nahoru,jak jsem dělil tan předchozí příklad,tak mi to nehraje. Také jsem tam exponenty odečetl,jako tady,ale zároveň jsem tam vydělil ta čísla a tady co vidím v knížce,tak 3 nedělili třemi,protože jim vyšlo 3.Nevíte jestli je ten postup tady opravdu správně?

Nekoukal sem na ostatni odpovedi ani na tvoji puvodni otazku, takze mozna nevim tak docela o co jde, ale z nynejsiho dotazu nasledovne:

a^r*a^s=a^(r+s)

a^r/a^s=a^(r-s)

Tedy:

3^4/3^3=3^(4-3)=3^1

jirbar*

Jdeš na to šikovně. Chceš jen nastínit postup, že to zkusíš sám, pak malinko přidáš až to někdo vypočítá za Tebe. No a na Tvém posledním přání je vidět, že tomu absolutně nerozumíš a snad ani nechceš rozumět.

Umíš vůbec krátit zlomky. Jaké dělení trojky trojkou.

Co je 3 na čtvrtou je to 3 * 3 * 3 * 3

Co je 3 na třetí 3 * 3 * 3

no a když mezi sebou vydělíme (3 * 3 * 3 * 3)/(3 * 3 * 3 ) tak máme 1 * 1 * 1 * 3 = 3

kina*
hodnocení

Nejprve bych uvedl na pravum míru,že chci aby to za mě někdo vypočítal.Napsal jsem,že vím výsledek a šlo mi o postup,protože jsem věděl,že když uvidím postup,tak to možná pochopím snáze,ale ouha,asi jsem opravdu tupý.No ale opět musím poděkovat za vysvětlení toho dělení 3 na 4 a 3 na 3.Už je mi to zase trošku jasnější,jen bych potřeboval,jestli nevíte někdo kde bych našel podobné příklady,(nejlépe s postupem,kde bych si mohl zkusit něco spočítat). Nechi tu nikoho prudit,protože jsem vděčný,že si někdo udělá ten čas a několikrát se mi to snaží vysvětlit,ale já tyhle příklady nepotřebuji do školy a nechi aby mi je někdo dal spočítané, já je chci jen pochopit,abych se mohl potom před spolužákama vytahovat,že to umím :)) Ba né,jen nechci vypadat v hodinách jako ti ostatní,co pořád kývou hlavou,že to pochopili a když se jich zeptám,o čem to je,tak neví.

DĚKUJI VŠEM,KDO SI SEMNOU DÁVAJÍ TU PRÁCI A VŽDY MĚ NĚJAK POSTRČÍ O KOUSEK DOPŘEDU.

A MIMOCHODEM,TEĎ SE JEŠTĚ CHCI NAUČIT KVADRATICKÉ ROVNICE,TAK SE TĚŠTE! :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]