Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypravování odstavce

Od: petr1111 odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

připravuji se na maturitní slohovou práci z českého jazyka, proto jsem si nanečisto zkusil napsat práce z minulch ročníků.

Každá slohovka musí mít svoji osnovu, co odstavec to bod osnovy

osnova vypravování -

úvod

zápletka

vyvrcholení

zvrat

rozuzlení

Důvodem proč píšu je že si nejsem jist jak je to s odstavci u vypravování. Když píšu odstavec vyvrcholení a rázem dojde uprostřed věty ke zvratu, tak mi přijde nesmyslné skákat na nový odstavec. Tudíž se táži zdali mohu spojit více odstavců do jednoho napsat celou stat krome úvod do jednoho odstavce.

Stejný problém mám i u líčení, celou práci bych napsal asi do jednoho odstavce.

děkuji za radu

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

telsto
hodnocení

0x

Podstata dobrého příběhu je (mimo jiné) to, že děj postupně houstne, jako když se blíží bouřka.

Rozhodně neplatí, že úvod = jeden odstavec, zápletka = jeden odstavec... To by byly všechny povídky a knihy na světě šíleně krátké. Zápletka může být řešena postupně třeba na celou stránku, vyvrcholení může být postupně odvíjené třeba na tři strany...

Odstavce tvoří jeden celek - třeba dialog dvou osob, popis místa činu. Ono to chce při psaní trochu přemýšlet, v jednom odstavci "zacyklíte" aktuální problém - dialog skončí, hlavní hrdinka skončí svoje pozorování muže svých snů apod. - poté následuje další odstavec.Stačí otevřít libovolnou knihu a přečíst si třeba tři strany, určitě pochopíte, jak jsou odstavce dělané.

Rozhodně při psaní nemyslete ve stylu "tak, teď jsem ve fázi zápletky, há, teď přijde vyvrcholení, honem na druhý odstavec:" - můžete v odstavci ještě nahodit "nakousnutí," naznačení, že teď se děj posouvá o kus dál a v dalším odstavci pokračovat.

Psaní dlouhého textu - pokud teda neplánujete jenom splnit to nutný minimum 250 slov - bez odstavců je prasárna, nedá se to číst. Odstavce totiž slouží i k orientaci - na začátku je úvod, po většinu knihy děj houstne - potom příběh končí. A když máte před sebou byť krátký text bez odstavců, nepoznáte, kde je tedy začátek, kde děj začíná mít koule a kde teda už je naznačen konec. Nevím, jestli by za absenci odstavců šly body dolů, ale je to čuňárna, jak kdybyste se chtěl najíst špinavým příborem - a předpokládám, že nádobí si před použitím umýváte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]