Nejste přihlášen/a.
Dobý den, chtěl bych poradit s 1 příkladem.
Agentura prodává v předprodeji vsutpenky na koncert. Vstupenky josu nabízeny ve dvou cenových úrovních. Při zahájeí předprodeje bylo dražších vstupeek o 220 více než levnějších. Po dvou týdnů se prodala třetina levnějších a 90% dražších vstupenek, bylo v prodeji nabízeno třikát více levnějších než dražších. Pomoci rovnice nebo soustavy rovnic vypočtěte, kolik vstupenek celkem agentura nabízela při zahájeí předrpodeje.
Můj postup na který jsem šel byl:
x = y + 220
x = 3y
3y = y + 220
y = 110
x = 110 + 220
Zdravím.
Druhou větu textu jsem pochopil tak, že během dvou týdnů bylo prodána třetina levnějších (a tím pádem zbyly dvě třetiny původního počtu) a 90 % dražších vstupenek (a zbylo tedy 10 %, což je 0,1 původního počtu) a pak bylo k prodeji nabízeno třikrát více levnějších než dražších. Pak, pokud původní počet levnějších označíme x, je původní počet dražších x+220. Lze sestavit rovnici: (2/3)*x=3*0,1*(x+220) ; vyjde x=180 (původní počet levnějších) a dražších bylo o 220 více...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.