Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium VŠ po dlouholeté odmlce po střední

Od: karell* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, chtěl bych se informovat, jestli je zvládnutelné vystudovat na Vš, i když jsem odmaturoval před 9 lety na střední škole? Zcela jsem už vyšel ze cviku se učit cokoliv, ať už nazpaměť, matematiku nebo třeba jazyky. Pracuji s auty v jedné firmě, ale chtěl bych si zlepšit pracovní situaci vystudováním nějakého oboru na VŠ a potom v něm najít uplatnění, zbavit se obyčejné manuální práce, kterou dělají ti kteří mají většinou vzdělání zakončené jen střední školou. Jelikož mám práci, manuální a ne vyhovující, ale zkrátka bych nemohl jen studovat, pracovat musím, proto uvažuji o dálkovém studiu toho oboru. Ptám se a nejsem si jist, jestli nebudu mít problém to vystudovat, udělat zkoušky atd, také zvládnout jazyk po dlouhé době odmlky a celkově prostě ty odborné předměty? Vždyť dálkově to je těžší na pochopení, ne? Máte zkušenosti s dálkovým studiem na veřejné VŠ (úspěch _ neúspěch) a zároveň zaměstnáním..? Jde mi tedy o lepší uplatnění, lepší práci, po 3 letech s titulem Bc abych se mohl už začít specializovat na trochu jiný obor, lepší pracovní a platové ohodnocení. Nebude problém se za prací odstěhovat...Nemám ale jasno ve výběru oboru. Vybírám zde www.vsb.cz a jestli byste mi mohli zkusit poradit, co je vhodné pro budoucí uplatnění, ale opravdu už je to dlouhá doba kdy jsem se na střední učil... ale snad se to stává, že člověk ve 28 jde zase do školy, protože zjistí, že by si chtěl doplnit vzdělání a neskončit jen u maturity..? Přemýšlím jestli to opravdu nevadí a občas se to stává. Strojní fakulta je prý hodně těžká, takže nevím: Stavební(bc až za 4roky, to je negativní), Fakulta elektrotechniky a informatiky, Hornicko-geologická fakulta, Metalurgie a materiálové inženýrství, Bezpečnostní inženýrství ... vsb.cz/... že je těžké takhle na dálku poradit, ale s Vašimi radami se mi lépe nasměruje tam kde bych snad měl... Děkuji za odpovědi!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

Nesouhlasím s martinemcaklem, má zkušenost a nejen má je, že profesoři když máte vědomosti z oboru se naopak ptají a diskutují s vámi.

Vůbec se studia nebojte, zvládnutelné to je i při práci a starším věku. Zvolte studium Bc. které má i pokračování na Ing. nebo Mgr. Nemusíte pokračovat když nebudete chtít ale bylo by škoda kdyby jste chtěl a neměl kde navázat.

pu®
hodnocení

0x

Obecně: Vůbec se nebojte studia po delší odmlce, mnoho a mnoho lidí si chce doplnit vzdélání po nějaké době od maturity - buď museli nebo chtěli honem do práce, často je nutila rodinná situace apod., na tom přece není nic špatného, ale právě naopak! Je fajn chtít si doplnit vzdělání a ve 28 budete na dalkáči jeden z nejmladších, to se skoro můžu vsadit. A samozřejmě aspiranty obvykle žene touha za lepším umístěním, uplatněním, ohodnocením...vždyť je to přirozené a rozumné k tomu.

Horší to asi bude s tím přinutit se narvat věci do hlavy. Můj přítel se rozhodl po pár letech od VŠ začít dělat na dálku další VŠ. A i když byl zvyklý učit se kvanta, teď už je to jednak horší, a jednak samozřejmě pracuje, takže času na učení mnohem méně *uf* K dobru (rozhodně bez urážky) by Vám mohlo být, že nepracujete "hlavou". Prostě že si při práci od té intelektuální dřiny odpočinete, a po práci budete mít čistou hlavu, abyste mohl nasát potřebné kvantum znalostí. Máte velmi dobrou motivaci, což je velké plus. A pokud si vyberete obor blízký vašim zájmům či nynějšímu zaměstnání (strojařina? technika určitě), tím lépe.

No a k všb - mám zprávy z první ruky, můj Táta působí na FBI *frajer* (*smich*) a dlouhé roky předtím učil na HGF. Bohužel to na VŠB jde vše od desíti k pěti, obávám se. Ale postupně. Strojní fakulta je skutečně obtížná, ale ne neudělatelná, vystudoval ji můj spolužák z gymplu naprosto humanitně zaměřen (kvůli financím nemohl odjet z OV); když zaberete, jde všechno. Stavební a myslím i FBI mají bakaláře na 4 roky, nadto FBI je právě neuvěřitelná byrokracie a buzerace a la roky dávno minulé. Bezpečnostní inženýrství je ale na druhou stranu obor s obrovským rozhledem, možností uplatnění a opravdu dobrým finančním ohodnocením v praxi.. Fakulta elektrotechniky je skutečně maxiobtížná, opět spolužák z gymplu - to byl nějaký machr na matiku a dělal ji napotřetí... HGF - tady to naopak myslím šlape docela dobře, fakulta má progresivní kantory, studenti se podporují. I tady je tuším nějaká bezpečnost, možná bych na vašem místě volila raději bezpečnost na HGF než na FBI. O metalurgii nic nevím, nepomohu. Zkuste se nabourat na nějaké školní fórum stávajících studentů a poptat se přímo jich, zaskočit na nějakou přednášku, budete-li mít možnost, co vás osloví... (jsou veřejné). A ještě - dálkové studium bývá někdy označované za dávačku, ne vždy tomu tak ale je, takže pozor na to. Na FBI je třeba jeden expert, který učí doplňkový (skutečně velmi doplňkový na daném oboru) předmět - filosofii. A ten mladý blb si léčí ego na dálkařích, které dusí z Platóna... No nic. Jako všude - kde narazíte na blbce, nic nepomůže *nevi*

Každopádně držím pěsti, je to náhodou obdivuhodné, máte odvahu. Ať se daří a držte se! *hej*

doplněno 28.01.11 21:21:

Ale no jasně že se to dá vydržet, hlavně - vy chcete studovat, což je prostě velké plus. Od desíti k pěti to jde, ale kde ne... Je to holt škola, která dlouho dlouho byla v mnoha směrech první (např. ona bezpečnost, vykopala taky např. integrovaný záchranný systém, což se málo ví, atd.), ale nedokázala z toho vytěžit a teď poraženecky trpí, no... Ale na HGF myslím je to OK. Potíž je, jak jsem tak koukala na ty obory, že po vzniku FBI (ona není tak dlouho nějakých +- 10 let) se tedy asi veškerá bezpečnost učí jen tam (dávalo by to smysl). A na FBI vládne byrokracie a tuším je ten Bc. stupeň fakt 4letý (celé studium je stopro na 6 let, takže by to odpovídalo - zjistíte na stránkách fakulty) - to je právě hloupé.. nevím, zkuste se mrknout prostě na obor, který by VÁS nejvíc zaujal, zajímal, chytl. Ono totiž taky nemá smysl rozhodnout se pro studium něčeho, co vlastně ani moc nechcete dělat, jenom proto, že je to na "lepší" fakultě. To už pak raději něco, co fakt chcete - a tím ty případné blbce, které můřete potkat, snáz překonáte.

Já jsem se bohužel nepotatila (teda jako inklinací docela jo, ale konečným vystudovaným oborem ne), takže skutečně nejsem schopná Vás směrovat k nějakému konkrétnímu oboru, když nevím, co přesně byste rád.. Fakt bych znovu doporučovala jít se do té školy podívat, mrknout na studentské diskuse.. A držím pěsti :)

karell*
hodnocení

Souhlasím, že bude horší se začít učit po práci, ale snad se to zvládne, bc a pak třeba dál... Myslíte, že se dá teda udržet, i když je to dlouho od školy a jde to tam fakt "od desíti k pěti"? Na HGF - který obor byste považovala za nejlépe hodnocený, říkala jste bezpečnost... tak tady z těch co např.: hgf.vsb.cz/...? dík

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, jestli vás uklidní, že na vysoké školy - dálková studia - se hlásí i čtyřicítníci a vysokou školu vystudují... Ano, je to zvládnutelné i po tak dlouhé odmlce ze střední školy. Jen je třeba v sobě najít tu sílu učit se po příchodu z práce, odříct si třeba víkendové výlety a tak různě, a plně se věnovat jen tomu studiu. Pak máte šanci uspět. Máte-li do studia chuť, pusťte se do toho. Vzdělání vám nikdo vzít nemůže, naopak ono vám může dopomoci získat lepší práci. Co takhle být geologem a motat se pak okolo staveb ve stavebnictví? To bych viděla jako dost perspektivní - takže ta hornicko-geologická fakulta, asi.

Zapomínáte ještě na jeden velmi důležitý faktor..

Pokud chce člověk jít studovat po 9-10 letech praxe, pak je VELMI důležité umět DRŽET HUBU A KROK.

Mám kamaráda co šel studovat VŠ po cca 10 letech praxe...měl vlastní firmu v oboru telekomunikací..A říkal že snad dva roky měl problém s tím, aby stále neměl tendenci učitele opravovat a hádat se s nimi co říkají špatně..protože on to opravdu znal a uměl z praxe své firmy. Pak se to ale se skřípěním zubu naučil..a školu dodělal:)

A má žena mi říká, abych se ze stejného důvodu co můj kamarád měl o VŠ po 20ti letech praxe vůbec nepokoušel, protože já jsem hodně držkatý..a asi bych nedokázal držet hubu a krok ani po těch 2 letech*smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]