Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr ruština nebo španělština?

Od: anmolaangola0 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
Mám na výběr se naučit ruštinu nebo španělštinu.
Mě se více zamlouvá ta španělština, ale spíše říkají že lepší je ruština
Prosím, poraďte jaký jazyk si mám vybrat?
Popřípadě mi dejte tipy na jiné jazyky...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kdysi mě učili - je dobré znát jazyk obrovské země, se kterou lze obchodovat ( barterový obchod je také obchod). - je dobré znát jazyk svého přítele. - je dobré znát jazyk svého nepřítele. Nějak si to přeberte, já umím rusky a německy.

doplněno 08.04.22 22:20:

Totak, jj, jenže já se takto rozhodoval v roce 1985...*smich*. Proto mu žádný jazyk neurčuji, jen jsem zmínil, jaké jazyky zvládám já. A proč.

Máš pravdu ale když si odečteš Činu tak španělština a portugalština ti otevře dveře do třetiny toho světa který ti po odečtení Číny zbyde. V kombinaci s angličtinou se pak už domluvíš prakticky všude i v tom Rusku Indii a Africe. Ruština tě omezí prakticky jen na země východního bloku a to ještě narazíš na země kde se sice ruština učila ale obyvatelstvo ji nenávidí.
ensp

Za komunistů se u nás učila ruština dost neefektivně, v Rusku se nedalo pořádně domluvit. A už tehdy se tam učila ve škole angličtina, takže ruština byla pro nás spíš ztráta času.

Kombinace en-sp pokryje většinu světa.

lee*
hodnocení

4x
Španělština mi přijde jako taková módní záležitost. Ale kolik znáte španělských firem? Kolik firem poptává znalost španělštiny? Procházím inzerci často, jen ze zvědavosti a také se kvůli své práci zajímám o trh práce. Snad nikdy jsem nenarazila na podmínku umět španělsky. Učit se jazyk kvůli tomu že se mi líbí mi přijde trochu k ničemu. Ruština je pro nás snazší,když člověk překoná azbuku tak se pak učí velmi rychle. Samozřejmě je teď taková situace že někomu může ruština vadit, ale i s Ukrajinci se rusky domluvíte. Velká spousta firem dnes hledá lidi se znalostí ukr/rj - team leadři, koordinátoři,personalisté... Nevím jaká je vaše představa o budoucí práci, ale aktuálně je tento jazyk na trhu práce obrovské plus a nějak nemám pocit,že by nás Ukrajinci v blízké době opustili. I před válkou (tak poslední 2 roky) je poptávka po zam-cích s ukr/rj extrémní právě díky velkému počtu Ukrajinců ve výrobě atp

hodnocení

3x

Francouzština;)

jazyky-online.info/...

au1
hodnocení

2x
emoce stranou. rusky se domluvis v postsovetskych zemich, a v mistech kde jsou orientovani na rusky turisty. spanelsky od mexika na jih v cele jizni americe mimo brazilii. zalezi kam se chces v budoucnu orientovat, do jake casti sveta. v brne je spousta firem co shani lidi se spanelstinou, potkavam i hodne sp. mluvicich lidi ve meste. s rustinou neznam zadnou.

liska5
hodnocení

1x

Z těch dvou španělštinu. Ono se mi to dobře říká, když my měli ruštinu povinnou už od deseti let až po VŠ včetně.. Jen mám pocit, že po téhle válce ruština nepotáhne a možná se ani nenaplní skupiny a nastane možná přesvědčování nebo i rušení některých skupin. Zase španělština se dobře učí /i jako samouk/, čte se téměř vše, jak je to psáno. Docela u ní pomáhá znalost latiny a naopak. Mluví s ní obrovské množství lidí, ale jaksi dál od našeho prostoru. Ruština se učí dobře, když se zvládne písmo, což zpočátku zdržuje. Teď k ní nebude motivace. Vzhledem k sousedům a práci za hranicí, se vyplatí němčina. Ale ta se dost plete s anglčtinou.

ensp

Němci pod 60 let vesměs umí anglicky.

Pokud se chcete někde "zalíbit", stačí naučit se pár vět v daném jazyce, místním to udělá radost a vyjdou vám vstříc.

lkjhg
hodnocení

1x

Španělština, je velice podobná románským jazykům. Podstatě rozdíl mezi Španělštinou a Portugalštinou je o trošičku větší jak mezi slovenštinou s češtinou. Italština je také velice podobná.

Španělština
Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos y, dotados como están de razón y conciencia, ...

Portugalština
Todos os seres humanos nascem livres e iguais em dignidade e em direitos. Dotados de razão e de consciência, ...

Italština
Tutti gli esseri umani nascono liberi ed eguali in dignità e diritti. Essi sono dotati di ragione e di coscienza ...

Stačí se trochu doučit další a budete jim trochu rozumět.

----

Jinak pro Vás: angličtina, němčina, polština, francouština, ...

Nějak nechápu to velké š a p ve slovech španělšina a portugalština, když ostatní jazyky máte správně s malým...

mathew
hodnocení

0x

Tak u nás bude firma chtít spíše ruštinu, protože popravdě jsem ještě nikdy neviděl inzerát, že by někdo hledal někoho, kdo umí Španělsky. No a jinak se rusky domluvíte akorát tak v Rusku, ale i bez znalosti jazyka se tam nejspíš domluvíte. To na druhé straně Země na tom budete bez znalosti španělštiny o dost hůř a anglicky se tam fakt nedomluvíte nebo možná až se 150. člověkem;)

Tak je snad rozdíl domluvit se tzv rukama nohama a nebo normálně komunikovat. A pochybuju, že si něco bez znalosti přečte v azbuce, když ji nezná.

anmolaangola0
hodnocení

Tak vám moc všem děkuji za tipy a rady

hodnocení

0x

Nebude ruština akáaná?

janca34
hodnocení

0x
Španělština je na výběr také dobrá, ale v ČR nemá již tak dobré uplatnění.
Sice v dnešní době, kdy je na Ukrajině válka tak je to s ruštinou trochu těžší,ale vím, že některé firmy to mají jako požadavek ovládat ruštinu.
Zkus spíše to, co ti vyhovuje více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]