Nejste přihlášen/a.
Jak se nazývá nasledující jev? Nejsou to přece normální věty. Ukázky jsou z Havlíčkova Neviditelného:
Umím si představit, jak blaženě se při tomto posledním pořízení koulela dvě plamenná kola pratetiných očí, jak každé útočné slovíčko bylo odklepnuto botanickou hůlkou s nabodnutým motýlem.
Pěkný lov, dvě mouchy jednou ranou!
Poselství z hrobu bylo přetvořeno v strašlivou pomstu. Byl jsem učiněn galejníkem na vlastní lodi. Mé dítě je uschlou haluzí...
Silence, prosím upřesněte dotaz. Samozřejmě že jsou to "normální věty", co je na nich nenormálního? O co přesně vám jde? Je to próza, možná s malým, malilinkým přesahem do prózy básnické (dvě plamenná kola), ale jinak? Docela běžná skladba. Zkuste přesně vypíchnout, jaký jev (resp. na kterém přesně místě) máte na mysli a jakým směrem ubíhají vaše úvahy, jinak se pomoci, obávám se, nedoberete.
doplněno 25.01.11 22:47:Dvě mouchy - to bych považovala za idiom, ustálené rčení ve významu, v jakém jste uvedla.
Galejník - ano, nemá loď. Podle mě je toto metafora (dřu se ve svém životě, jsem v tahu/zápřahu svého náročného života jako galejník na své lodi).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.