Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompozice díla - co je toto za jev?

Od: silence* odpovědí: 2 změna:

Jak se nazývá nasledující jev? Nejsou to přece normální věty. Ukázky jsou z Havlíčkova Neviditelného:

Umím si představit, jak blaženě se při tomto posledním pořízení koulela dvě plamenná kola pratetiných očí, jak každé útočné slovíčko bylo odklepnuto botanickou hůlkou s nabodnutým motýlem.

Pěkný lov, dvě mouchy jednou ranou!

Poselství z hrobu bylo přetvořeno v strašlivou pomstu. Byl jsem učiněn galejníkem na vlastní lodi. Mé dítě je uschlou haluzí...

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

1x

Silence, prosím upřesněte dotaz. Samozřejmě že jsou to "normální věty", co je na nich nenormálního? O co přesně vám jde? Je to próza, možná s malým, malilinkým přesahem do prózy básnické (dvě plamenná kola), ale jinak? Docela běžná skladba. Zkuste přesně vypíchnout, jaký jev (resp. na kterém přesně místě) máte na mysli a jakým směrem ubíhají vaše úvahy, jinak se pomoci, obávám se, nedoberete.

doplněno 25.01.11 22:47:

Dvě mouchy - to bych považovala za idiom, ustálené rčení ve významu, v jakém jste uvedla.

Galejník - ano, nemá loď. Podle mě je toto metafora (dřu se ve svém životě, jsem v tahu/zápřahu svého náročného života jako galejník na své lodi).

silence*
hodnocení

Zabít 2 mouchy jednou ranou = udělat více věcí najednou.Stal se galejníkem na vlastní lodi = On přeci nemá loď, je to přirovnání k jeho životě.Míním ten žlutě zvýrazněný text. Je to takové přirovnání nebo já nevím, jak se to jmenuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]