Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sériové zapojení

Od: lukysa odpovědí: 6 změna:
Prosím poradil by mi někdo? V sériovém zapojení jsou dva stejné rezistory R1=R2 =20ohm a obvodem prochází proud 6A . Jaké je napájecí napětí? Určete příkon obvodu. Moc děkuji
doplněno 29.03.22 14:47: A ještě jednou to samé akorát v paralelním zapojení. Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

a dále už jen použít vzoreček výkon= proud x napětí

Sériové zapojení
lukysa
hodnocení

Moc děkuji fyzik ze mě nikdy asi nebude. Takže paralelně to spočítám R= 20*20:20+20=10ohm? Stim že pak ještě dopočítám napětí a proud? Omlouvám se a děkuji za pomoc.

nsfw
hodnocení

2x

Nápověda: Napětí se zančí U a měří se ve V (Volt), proud je I a měříme A (Amper), Odpor je R a měříme Ω (Ohm).

Závisí to na sobě: U=RxI,

Výkon (zde i příkon) je P a udává se ve W (Watt).

Spočítá se P=U.I,

vzorečky na jednoduchá seriová a paralelní zapojení rezostorů tam máš v jiné odpovědi. Jestli nevíš, jak z jakýchkoli známých hodnot spočítat chybějící bude ti to znít asi jako zázrak ale U=RI, R=U/I, I=U/R atp.

Sériové zapojení #2
lukysa
hodnocení

Moc děkuji asi ze mě nikdy fyzik nebude. Takže R= R1+R2 R= 20+20 R=40ohm U=R*I U= 40*6 U= 240V. P= U*I P= 240*6 P= 1440W odpověď je tedy napájecí napětí je 240V a příkon obvodu je 1440W? Moc se omlouvám ale jsem fakt talent

111®
hodnocení

2x

dvastejné odpory v serii jsou 20+20=40 a dva stejné pataleůně je polovina tedy 10Ohm

lukysa
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]