Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stejně tak, jako nebo bez čárky?

Od: lulu* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jestli v následující větě budeme psát čárku před slovem "jako":

Stejně tak, jako je výjimečná osobnost každého člověka, je jedinečná i osobnost každého...

Nedaří se mi to nikde dohledat. :( Děkuji za pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já bych čárku napsal.
doplněno 24.03.22 23:36: Blíže třeba zde? prirucka.ujc.cas.cz/...
doplněno 24.03.22 23:51: I když... Čím déle se na to dívám, tím více se mi tam za čárka nějak nehodí.
Jak zní celé to souvětí?
Mohlo by pomoci zde?
prirucka.ujc.cas.cz/...

hodnocení

2x

Stejně tak je jedinečná i osobnost každého...toto je věta hlavní, do ní je vložena věta /jako je vyjímečná osobnost každého člověka/...proto bych tuto vloženou větu z každé strany oddělila čárkou.

Je to možné. Jenže také se v případě dvou spojovacích výrazů za sebou mezi nimi čárka nepíše.

Protože to jednoznačně určit a zdůvodnit neumím, doporučuji z problému vycouvat změněným textem. Nebo ve škole požádat o vysvětlení. Od toho škola je.

hodnocení

1x

Po velkém váhání bych čárku nenapsala. Ale! Kdyby měla být podobná věta v mém vlastním textu, určitě bych se této formulaci vyhnula. Případně v cizím textu, který bych opravovala, bych to se souhlasem autora napsala trochu jinak. Pokud bys byla mou dcerou a jednalo se o domácí úkol do školy, velmi bych ti doporučila, abys od učitele chtěla vysvětlení a zdůvodnění, jestli je první věta opravdu vložená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]