Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsi a si

Od: matej56 odpovědí: 8 změna:

Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jak si nejlépe ověřit, zda používat ve větě si nebo jsi.
Jak jsou správně například tyto věty:
Viděla jsem, že už SI navštívil hodně míst?
Byla JSI v Americe?
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Když můžeš místo toho napsat "sobě" bez toho aby se změnil význam věty tak tam patří SI. A protože věta navštívil sobě hodně míst jaksi nedává smysl asi tě trkne žes to napsal blbě

hodnocení

3x
Viděla jsem, že už JSI navštívil hodně míst.
Byl JSI v Americe?
----
Prostuduj si pravopis, je to jednoduché :)
mojecestina.cz/...

hodnocení

1x

Není to nic těžkého, stačilo jen o češtině dávat pozor. Vše najdeš v Pravidlech českého pravopisu.

1/ Nejdřív SI udělám úkoly. Koupím SI na svačinu koláče. Pěkně jsem SI užil volno. Nemohu SI to dovolit. Je to všude tam, kde mohu říct: SOBĚ.

2/ Už JSI hotov? Koupil JSI chleba? Nezapomněl JSI na tu oslavu? Vidím, že JSI už připraven. JSI použiješ všude, kde je 2. osoba jednotného čísla. Tedy: 1. já jsem a 2. TY JSI. Jaga.

Tak zrovna Koupil jsi chleba? Nebyl úplně šťastný příklad *haha* To bys asi cizincovi špatně vysvětlovala že tam jsou obě varianty za určitých okolností správně.

totak: To je ale tázací věta, takže JSI je zde jediný správný tvar :) Kdyby si chleba kupoval SOBĚ, potom by otázka zněla: "Koupil SIS chleba?" :))

A on šel a koupil si chleba? Tohle je taky tázací věta a je tam si.

Ano, ale to už je ta věta složená úplně jinak než bylo na příkladu :)

hodnocení

0x

"Šimsisi, šimsisi... No, jak jak bych ti to... No jako esi si si šim nebo nešim!"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]