Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zeměpis-Kraj Vysočina

Od: filipfolejtar odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, v pátek 25.3 píšu krajské (finálové) kolo soutěže "Poznej Vysočinu" a zadání testu většinou bývá dost zákeřné a často se setkáme s otázkami typu které nejdou dohledat na internetu, jako například různé tradice, slavnosti atd. proto bych se rád zeptal jestli tu není někdo, kdo by mi mohl poradit nějaké zajímavosti o Vysočině které by se mi mohli hodit při samotném testu. Předem moc děkuji Filip =)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Tak trénuj:

Nové Město na Moravě, že tam je lyžařský areál severozápadně od města

Poslední uzavřený uranový důl Rožná u Dolní Rožínky v r. 2017.

Polná - historie vražda v Polné v r. 1899 - Hilsneriáda / T.G.M./

Kamenice nad Lipou o té lípě v parku pod zámkem.750let. Po blesku/ 1824/z ní zbyla jen dlouhá větev podepřená

Kaňon Doubravy. u Chotěboře turisticky atraktivní.

ChKO Žďárské vrchy vyhlášena 1970

Mohelno - Hadcová step s porostem kavylu a pod ní vodní nádrž Mohelno

Lipnice nad Sázavou zrekonstruované zbytky hradu.

Zde nejkratší turistická trasa od domku k hospodě Po stopách Jaroslava Haška, působil tam v 1883-1923

Pravidelné přehlídky humoru Haškova Lipnice

Úzkokolejka Jindřichův Hradec- Obrataň

Mrákotín / u Telče/- odsud pochází žulový obelisk na nádvoří Pražs.hradu

Náměšť nad Oslavou zámek/ vel.sbírka gobelínů/ a pod ním přes Oslavu moravský Karlův most se sochama, tisíciletý Žižkův dub.

Kralice nad Oslavou sem v 16.stol přemístěna bratrská tiskárna zničena v.1620.

Zde kromě mnoha knih zde vznikla šestidílná Bible Kralická. Dnes je tam v Památníku B.K.

Jihlava-centrum městská památ.rezervace, středověk těžba stříbra, ražba mincí. Pod náměstím katakomby

Jimramov rodiště bří Viléma a Aloise Mrštíkových a Jana Karafiáta / Broučci/.

Moravské Budějovice. Po rekonstrukci zámku se tam má vrátit slavný cyklus obřích obrazů Muchova Slovanská epopej.

Jaroměřice nad Rokytnou bombastický zámek!

Dolní Loučky u Vel. Meziříčí. tech.památka železobeton. viadukt 282m dlouhý a 46m široký z 1939-1953

Brtnice- barokní mostky, tradice každoročně Morový průvod

Rozhledna Babylón, empírová z 1831 nejstarší na Moravě úu Kramolína/

Zvole. barokní kostel sv. Václava 1713-42 podle Santiniho projektu, kolem arkády

Zelená hora Santiniho kostel Jana Nepomuckého z r. 1723 + obvodová zeď s ambity.- památka UNESCO

mil®

Mylel jsem, že Slovanská epopej zůstane v Moravském Krumlově. *nevi*

liska5

Chyba! Jéžiši, já se sekla.*mir* Před lety jsem obcházela zámek v Moravském Krumlově a říkala si, jak to tam chtěj vrátit, budova v dezolátním stavu, zarezlá zamčená vrata. A teď napíšu Moravské Budějovice. Díky za postřeh!

filipfolejtar
hodnocení

Děkuju moc, :D přesně tento typ otázek se taky v testu často objevuje například ve školním kole se ptali na rodiště Viléma a Aloise Mrštíkových. :D

sdfgsdfg
hodnocení

4x

Kraj Vysočina byla uměle vyrobena komunisty v roce 48 a a průbeh dnešních krajů je velice podobý. Proto podstatě můsíte zkoumat na 2x a to z české strany a Moravské strany.

Na Moravě by zasahovala dnešní Vysočinu na Horácko a Podhorácko (směrem k Znojmu). Pozn. na ten Obrázek vymezení na Wikipedii nekoukejte. Sever Horácka zasahoval i do dnešního Pardubického kraje, takže si dávejte pozor abyste psali/četli o kraji Vysočina. Z východu také zasahovala Hanácká kultura (Příseka a Uhřínovice - nejzápadnější moravské dědiny). Tip. podívejte se na dialekty do ČJA ( Verze atlasu k tisku). Moravská Jihlava byla Německý ostrov, takže tam folklor od Války podstatě odešil s Němci. Už si nespomínám k čemu měl ten německý dialekt blíž - zda Bavorské Němčině nebo Rakouštině, tipuju to ale na nějaký mix.

Na české straně... Z východu tam pronikala Horácká kultura z Moravy, ale jinak tam nic velkého zajímavého nebylo, byly to spíše takové rozdrobené oblasti jako (Kozácko, Zálesí, Voplešácko) kulturně natočené k čechám. Narozdíl od Moravy čechy si lidovou kulturu tak moc nedrželi. Zrovna mě napadá přejmenovaní "Moravské krabatiny"na tzv. "Českomoravskou vysočinu", jde poznat co si čecháčci přivlastnili.

Co se týká kultury... Tak bych se podíval na svátky jako např. Ostatky (Masopust) apod.

adamik
sdfgsdfg

Mélka, opravuju: Příseka a Uhřínovice - nejzápadnější hanácké dědiny

break

Nářečí a slova do něj přejatá mají spíš původ v rakouské němčině

break
hodnocení

4x

Tak nějak se tu zapomnělo na Třebíč

Židovský město, hřbitov a Bazilika jsou v UNESCO.

Karlovo náměstí se řadí k těm větším v ČR.

Městská věž má největší hodiny v Evropě. Průměr přes pět metrů.

Vyráběly se tam boty už od půlky 19. století. Později Baťa, pak BOPO

Narodili se tu Miroslav Donutil, Jiří Pecha, Oldřich Navrátil atd atd...

Cca 20 km východně je JE Dukovany

break

Ještě doplním. S Koželužstvím a obuvnictvím začali Budischowsští

Pro město je ještě hodně typický větrný mlýn v Borovinském kopci

Od roku 1879 se zde vyrábí limonáda ZON - zdravotně osvěžující nápoje

V Dalešicích se natáčel film Postřižiny

hodnocení

3x

Mohlo by tam být něco o Zelené hoře. Kostel sv. Jana Nepomuckého a slavná pouť. A jiné Santiniho stavby. Evropské rozvodí a rybník Dvouhrázník na něm. Prameny Svratky, Sázavy, Oslavy... Staré železárny v severní části Žďárských vrchů. Návštěvnicky oblíbené sochy Michala Olšiaka.

To jen pár tipů ze severní části kraje. Na internetu se samozřejně vše dohledat dá, když se ví, co se hledat má.

hodnocení

2x
Když se ptáš na ty tradice tak pod jihlavský kraj spadl i Veselý Kopec se skanzenem a Kameničky kde jsou krom jiného vyhlášené vyhlášené masopustní reje a kácení máje. Dřív to patřilo pod východočeský kraj se sídlem Hradci takže starší zdroje ti to s Jihlavou spojovat nebudou. Na to že to je dneska Jihlava jsem si ostatně ani já tak nějak ještě nezvykl. To bude ale určitě tím, že už tam 30 let nebydlím.
liska5

Veselý kopec snad patřil pod Hlinsko, Pardubický kraj? Je to fakt hrůza ty hranice kraje Vysočina..

No právě. Bratr bydlí na půl cesty z Hlinska do Ždírce a už je stoprocentně pod Jihlavou. Navic v časech kdy se železnice převáděly na kraje končily některé vlaky ve Žďárci jako by na hranici krajů s tím, že si Pardubice neobjednaly návaznost. Kdyby bylo Hlinsko pardubické mělo by logiku spíš to, aby vlaky končily tam ve větším městě a ne v prdelkoidním Žďárci. Jestli je hranicí Chrudimka, tak veselý kopec je na jihlavském břehu :) Omlouvám se. Ono je asi jednodušší si najít mapy než to tu okecávat. Pro mě prostě to prifaření Ždírce k Jihlavě funguje jako by mi strkali jehly pod nehet.

Totak, Kameničky i Veselý Kopec (jinak část obce s názvem Vysočina) leži v Pardubickém kraji. Odjakživa, i za starých okresů. Ověřit se to dá na stránce volby.cz nebo přes hranice krajů na mapy.cz.

Matně si vzpomínám, že k nějaké změně hranic došlo nebo mělo dojít v případě Krucemburku. Severovýchodní a východní část dnešního Kraje Vysočina si kdysi přála být pod Brnem, ale nepodařilo se to. Ale před pár lety se podařilo odloupnout se od Jihlavy Nedvědici s hradem Pernštejnem.

Přiznávám se bez mučení, že Krucemburk byl přes kopec od mého rodiště a v Hlinsku jsem se narodil a chodil do školy ale už tenkrát byl problém, že jsme spadali pod Ždírec takže jsem vlastně denně k nelibost úřadů coural z okresu do okresu. A co se týče skanzenu tak můj děda ročník 1900 jim restauroval vodní kolo na Králově pile. V době změny krajského uspořádání, kdy se muselo Jihlavě něco přidat aby v senátu zástupci kraje zastupovali tolik voličů jako ostatní, jsem tam už ale nežil.

hodnocení

2x
Sbory dobrovolných hasičů máme v podstatě v každé vesnici a stím souvisí požární sport ve kterém Jihlavská a Třebíčska a žďárská liga patří do nejlepší v republice. V celorepublikové extralize se pravidelně umísťují sboru z Vysočiny na předích místech. Ve Vladislavy máme Pavlínu Havlenovou, která se účastní nejtěžších světových soutěží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]