Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z praváka na leváka

Od: pb® odpovědí: 8 změna:

Všude se píší tuny článků, jak je škodlivé přeučování z leváka na praváka. Ale co když jsem zapřísáhlý pravák, co normálně dělá vše pravou a na levou je levý, ale napadlo mě, že bych se v té levé zdokonalila. Čistě jen pro to, aby mozek pracoval a byl nucen hledat jiné cestičky, než na které je po desetiletí uvyklý. Některé úkony dělám čistě levou a pravou mi nejdou, třeba smrkání, nebo držím od malička příbor obráceně. Co se tedy stane s mozkem, když se v dospělosti bude snažit přeučit? Asi těžko si v dospělosti vypěstuju koktavost, poruchu čtení či řeči, noční pomočování, když jsem tí nikdy netrpěla.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
On bude rozdíl v tom, jestli se to člověk učí protože sám chce, a nebo jestli to bylo učení z donucení nějakou přísnou autoritou pod tlakem.
Před lety nám jeden jogín říkal, že se učil jako dospělý psát levou rukou a je to příjemný, zajímavý trénink mozku. Tak jsem si vzala křížovky a velká tiskací písmena jsem tam psala levou rukou, i když jsem pravák. Je to sice pomalejší, ale jde to. Člověk se to ale musí učit jako prvňáček, učit se tužku držet, tužka musí mít ideální sklon, trénovat opření ruky o podložku, musí mít trpělivost.
Výhodné by ale bylo se oběma rukama naučit podepsat. Moje babi byla po mozkové mrtvici třeba zklamaná, že se už neumí podepsat. Pravá ruka už jí tak dobře nesloužila.

patronka*
hodnocení

2x

Nemusím dělat pokusy, stačilo si zlomit pravou ruku a je to tady. Povedlo se mi 14.12. zlomit si krček pravého humeru, což je těsně pod ramenním kloubem, kvůli vyššímu věku bez operace, jen v ortéze. Pravá ruka se nedala použít ani jako pomocná, do dneška beru léky na bolest. Není to jen psaní, jsou i jiné úkony, na které jedna ruka nestačí, ale určitě nekoktám...

doplněno 24.03.22 01:14:

Mám ještě jeden zajímavý poznatek - když už zvládnu psát tou levačkou, tak to jde lépe zprava do leva a písmo vypadá úhledněji. Asi se v mozku fakt něco přetočí, ale číst se to musí se zrcátkem.

jabraka*
hodnocení

1x

Jsem typický dědek,který ve škole byl dokonale přebudován k praváctví.Dnes jsem pravák,kladivem tluču pravou rukou,ale matičku někde v hlubi karoserie lépe našroubuji lwevičkou.Cítím se lépe v pozici leváka,ve fotbalové akci si kopnu do míče instinktivně levičkou.Od školy mi nejde psaní pravou rukou,vůbec neumím " psací"písmo.Pokud chci něco napsat rukou,tak píši písmenkami tiskacími.Takto vypadá profil předělaného leváka.Duševně,ani tělesně to asi vliv nemělo.Dnes mám 17 potomků,z nichž dva(dvě) jsou levačky.A jsou docela povedené.

JABRAKA

Špatně radil?
liska5

Jabraka, leváci bývají často herci/ herečky. Řečové centrum leváků je tím pádem na opačné straně, než je dominantní hemisféra. Takže pohyb a řeč "nejdou" z jedné oblasti mozku, což je výhoda. . I třeba u tenisu je to výhodnějěí...

lmgify

> Dnes mám 17 potomků,z nichž dva(dvě) jsou levačky.

2 ze 17, neboli 1 z 8,5 je zhruba běžný statistický poměr leváků ve společnosti (zde ovlivněno "malým" počtem členů/vzorků zkoumané skupiny). Uvádí se poměry 1 z 9, 1 na 9, zhruba 10% apod. Přesné číslo je obtížné určit, protože co přesně definuje, kdo je levák? Kterou rukou dobrovolně kreslí? Používá pro jemné, přesné práce? Používá přes den častěji?

hodnocení

1x

Já se na VŠ docela intenzivně snažila naučit psát levou rukou. A protože jsem studovala peďák, tak jsem se na to samozřejmě zeptala. V dospělosti a dobrovolně to prý nevadí, nic si člověk přivodit nemůže. Musím ale říct, že psát levačkou se mi dneska strašně nechce. Mám k tomu až odpor, přitom to pořád umím dobře.

liska5
hodnocení

1x

Ne všichni jsme zcela vyhranění praváci nebo leváci. Někdo je víc, někdo méně. Já jsem třeba hodně pravák, ale něco přeci jen dělám levácky, aniž bych se to speciálně učila. Někomu to přeučení tedy půjde snáze. Máti byla rozený levák, a tenkrát před těmi 90 lety dostávala pohlavek, jakmile něco uchopila a dělala levou. I třeba ždímání prádla. To mohlo být pro malé děcko psycho..Ta dominance hemisfér zřejmě zůstane, ale v pravé hemisféře se u praváka asi budou budovat nové spoje..Ve sportu je to typické, kdy se pravák musí naučit kopnout přesně či trefit koš levačkou. Prostě proces učení. A zase někomu půjde rychleji vzhledem k jeho vyhraněnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]