Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pocity v maturitní práci?

Od: erasser® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

Setkal jsem se s maturitní prací (v podstatě vědeckou, řešící dárcovství krve), ve které autor vyjadřuje své emoce typu "Toto mě mile překvapilo" apod. Řekl bych, že osobní soudy do takové práce nepatří, bohužel ale nejsem schopen pro to nalézt relevantní podklady. Co si o tom myslíte?

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak lze se na to divat z ruznych pohledu.

Jeden muze byt, ze kdo jiny nez autor prace by mel rozhodnout, co do te prace patri a co ne.

Dalsi muze byt, ze skola ma ucit psat (mimo jine) zpravy. A tam vskutku bezne vyjadreni typu ja / my nepatri. Ne, ze by tam nesmela byt, zadny zakon na to neni, ale takova vyjadreni jsou obycejne nadbytecna a pro sdeleni informace o dane problematice nepodstatna. A tedy mohou byt v hodnoceni skolni prace skodliva.

Dalsi pohed muze byt, ze vedecke prace maji skutecne jit proste k meritu veci - sdelit informaci - a neokecavat nic okolo. To je konec koncu ucelem onech zprav a je to dnesni bezna praxe. Chladne, vysoce neutralni zpravy. Vypadaji pak duverihodneji. Na sdeleni pocitu pak muze byt vedecko popularni clanek, kde se autor rozepise.

Pak ale muze byt pohled, ze takove zpravy jsou jak od robotu, zatimco je psali lide. A kdo navic umi pravidla, muze si dovolit je porusit. To je vseobecne znama vec. Takze mohou existovat situace, kdy muze byt vhodne nebo i prospese nejake takove vyjadreni do zpravy vtesnat. A na hodnotu podane informace to ve vysledku stejnak vliv mit nemusi.

No a nakonec to muze byt treba pohled, ze jde pouze o maturitni praci a maturanta, ktery ji psal, kde na tom zrejme jednak prilis nezalezi po vedecke strance a jednak se maturantovi takovy prohresek da odpustit, pac vedecke prace se obycenje pisi az u vyssich stupnu studii.

*nevi*

-

Ale bezne se to do takovychto zprav nedava a ani se to neocekava.

jirib
hodnocení

0x
Sorry,četl jsem "pocity z manuální práce"...ale musel jsem.

liska5
hodnocení

0x

No, slovíčko mile, nezní moc vědecky. To je asi jen o formulaci. Místo toho, tady mne to překvapilo, tak třeba,... se projevily překvapivě nové varianty, ...nebo ..se vyskytl nečekaný vedlejší jev...Tam už není ten subjektivní postoj .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]