Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítání slov ve slohu

Od: jb* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

psal jsem zprávu ke grafu, minimální počet slov byl 130, měl jsem 145 takže jsem si myslel, že jsem v pořádku. Dostal jsem 5, důvod je, že mám málo slov a to kvůli tomu, že se prý čísla (2020, 70 000Kč,- atd.) nepočítají. Ale všude na internetu tvrdí, že se to počítá. Prosím pomoc

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

4x

Vždy, když budeš po někom něco chtít a bude po tobě někdo něco kontrolovat, vždy se řiď jeho požadavkama. Ať už je to úřad, učitel, rodiče, zdraví. Protože to je to, co rozhoduje. Nerozhodují kritéria a požadavky jiných, i když by byly ze stejné situace a sebepodobnější, protože oni to kontrolovat nebudou.

jb*
hodnocení

Chápu, ale odkdy je Česká republika jedno slovo? Nesnažím se jít proti rozhodnutí učitele ale tohle prostě nemůžu pochopit.

hodnocení

4x

O způsob počítání slov v textu jsem se nikdy nezajímala a některé informace o "jednom" slově jsou pro mě nové a překvapivé stejně jako pro Tebe. Před zadáním slohového úkolu měl vyučující asi upozornit, jak se číslovky a slovní spojení počítají. Myslím, že to měla být součást výuky, pokud za výuku bereme předávání vědomostí a zkušeností. Možná to neudělal, možná jste to vy, žáci, přeslechli. Teď už to víš, požádej vyučujího o možnost opravy tak, že sloh rozšíříš. Pětka jako hodnocení se mi osobně zdá příliš tvrdé ohodnocení. Pokud opravu nepřipustí, ber to jako zkušenost, za kterou jsi "zaplatil".

hodnocení

3x
Zdravím, dle mého má učitel pravdu. Antal Stašek se počítá v česky psaném slohu jako jedno slovo. Číslovky a čísla v adresách se též počítají jako jedno slovo (145 06 Česká Lípa= jedno slovo). Takovýchto případů je více. Třeba i achich ouvej = jedno slovo.
jb*

Achich ouvej jsou 2 slova ale děkuji za komentář.

Pardon, nikdy jsem tohle citoslovce ve slohu nepoužila,takže jsem blíže nezkoumala. Nicméně citoslovce se počítají jako jedno slovo. *slunce*

hodnocení

3x

Údaje platí pro maturitní sloh ve školním roce 2017/2018, ale myslím, že pro rámcový přehled to stačí:

Jako jedno slovo se počítají:

předložky jednoslovné (s = 1 slovo; za účelem = 2 slova);
spojky;
zájmena;
citoslovce (ach ouvej = 2 slova);
zkratky a zkratková slova (JAMU = 1 slovo; Čedok = 1 slovo);
víceslovná vlastní jména a názvy (Petr Novák = 1 slovo; Žďár nad Sázavou = 1 slovo);
číslovky (5 lidí = 2 slova, pět lidí = 2 slova; sedm set dvacet korun = 2 slova);
rozepsané datum (10. října 2013 = 1 slovo; V Praze 25. května 2013 = 3 slova);
adresy (pepa@seznam.cz) = 1 slovo, Máchova 20 = 1 slovo,; 170 00 Praha 7 – Holešovice = 1 slovo);
složená přídavná jména (česko-anglický slovník = 2 slova).

Začlenění výchozího textu do písemné práce

Žák může do své písemné práce funkčně zařadit výchozí text. Pouhé opsání výchozího textu se však nezapočítává do celkového rozsahu písemné práce, nejedná se totiž o autorský text žáka, který bychom mohli hodnotit. Stejně postupujeme, pokud žák doslovně převezme téma zadání jako nadpis.

Novinky v hodnoce/...

Přesně takhle nás to učili tehdy na základce. Držím se toho do teď. Celkem mě překvapuje,že se to v dnešní době v rámci slohu už neučí.
jb*

Děkuji mockrát,

rád bych se ještě zeptal jestli existuje pravidlo, které by zakazovalo používání vlastních jmen více než 2x. Např. ve slohové práci jsem měl 2x slovo Škoda a bylo mi řečeno, že se vlastní jména počítají jen jednou, takže kdybych napsal Škoda 5x tak se to počítá jako jedno slovo.

krtek6
hodnocení

2x

v životě jsem nic takového neslyšel...prostě slovo je slovo...jedno jestli číslovka, předložka...jedno slovo je jedno slovo

jb*

Právě proto jsem byl tak překvapený.

schrei
hodnocení

0x

Zdravím, můžete to přiblížit, o co šlo? To byl nějaký nácvik na maturitu, nebo domácí úkol? Nikdy jsem nezažila, že by nám učitelka počítala slova u slohu z češtiny (u angličtiny ano, tam je rozsah maturitního slohu mnohem kratší). Jestli to byl jenom domácí úkol, tak se na to ještě jednou učitelky zeptejte a ujistěte se, jak to má být správně, ať neděláte chyby.

jb*
hodnocení

Dostali jsme graf a z něj jsme měli vypracovat domácí slohovou práci. Rozsah slov byl 130-160, jak jsem říkal měl jsem 145 slov, poté co jsem to dostal oznámkovánou práci zpět mi bylo řečeno, že se Česká republika ve slohu počítá jako jedno slovo stejně jako vlastní jména (prý je např. Jan Stašek taky 1 slovo) a, že se např. 4% nepočítají do slovního rozsahu a mě zajímá jestli to je pravda, protože já, kamarádi nebo rodina tohle slyší poprvé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]