Dobrý den prosím o pomoc s omezeností posloupnosti. Máme zadáno: [(n-2)/(n+1)] n=1, nekonečno Můj postup, vypočítal jsem prvních pět členů posloupnosti. Posloupnost je rostoucí, z toho plyne že posloupnost je tedy omezená zdola. Protože její první člen určuje dolní hranici. Nicméně v učebnici jsem našel výsledek že je omezená i shora. Nevíte tedy, kde je zakopán pes? Díky moc za Vaši pomoc, čas a rady... Zdroj: poradte.cz/...
Zaprvné, asi to bude nekončená řada. Posloupnost se myslí řada s konečným počtem prvků, Jistě že je omezená shora i zdola. Předpokládám že se nebavíme o vysokoškolské úrovni a konvergenci, ... Posloupnost vždy začíná přirozeným číslem třeba jedničkou a index jde do nekonečna (tím jsem chtěl říct že index není -nekonečno až nekonečno) 2. zjištění prvního členu.Tam obvyklen není problém, je konečný. zjištění členu v limitě n=nekonečno. to je klíčové a to je gró posloupností 1. zjištění, zda je posloupnost (ryze)rostoucí/klesající. Pak - lze například podílem, rozdílem, částečným součtem...
Tak já nevím, ale podle mne je na první pohed vidět, že je n-2 < n+1; a jelikož n+1 je vždy kladné, je an shhora omezeno jednou, takže kde je problém?
Na druhou stranu, posloupnost skutešně je rostoucí a tedy zdola omezená, ale k důkazu rozhodně nestač spočítat prvních pět členů. To jen postačí k vyslovení hypotézy, ale dokázat ji musíte jinak. Jak? Přemýšlejte, dám jen radu: zapište si an v podobě (n+1-3)/(n+1).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.