Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zameškané hodiny

Od: nina odpovědí: 9 změna:
Zdravím, mám diagnostikovanou depresi a občas mám období kdy, nezvládám ani každodenní činnosti. Do školy chodím ráda ale toto mi to nedovoluje. Jelikož jsem měla v minulosti hodně absence tak mi škola nařídila omluvenky od lékaře. Když mám tohle období tak je mi úplně jedno co bude s mojí budoucností a říkám si že tu stejně nebudu dlouho tak proč bych se snažila ale když se to začíná zlepšovat tak mi dochází že díky tomu budu mít velké problémy.
Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte nějaké nápady co bych měla dělat protože jsem opravdu v koncích.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Stačí, když rodiče do 3 dnů oznámí, že jsi doma nemocná. Až se zase dáš dohromady, tak si zajdeš k doktorovi pro potvrzení, jak vyžaduje škola . Když nechodíš do školy bez omluvy 5 dní , tak začíná řízení o zanechání studia.

Jak vidíš, stačí, aby rodič zavolal v prvních 3 dnech a vše je v pořádku.

Zajdi si k doktorovi, až ti bude dobře a začni tu depresi léčit. Ne vždy ranní procházky, vlažnější sprcha, domácí mazlíček (nebo i jen youtube video o nich), pravidelný denní program, spousta aktivit a zájmových činností po škole nebo nějaký malý osobní úspěch v předchozích pár hodinách dokáží překonat, když na tebe sedne ta potvora. Přesto je zkus provádět. Pár těch lehších případů dokáží porazit. většinou stačí udělat jen ten první krok k dané aktivitě (např. prvních 5 kroků směrem ke koupelně pro vlažnější sprchu "na rozproudění krve") a pak už často člověk jede na automat a dokáže se i vyhrabat z bytu.

Hodně štěstí! *slunce*

P.S. Školní řád bude mít tvoje škola určitě i na svých internetových stránkách.

rajskyprotlak
hodnocení

0x

Určitě zajít za třídní a celou situaci jí vysvětlit tak jako tady a domluvit se s ní, že kdykoliv se v takovém stavu ocitnu, pošlu jí hned ráno jednoduchou zprávu třeba: Není mi dobře. Pokud by to škole nestačilo, tak se domluvit s lékařem, že vám napíše nějaké doporučení pro školu v tomto duchu. Obraťte se i na výchovnou poradkyni, školní sycholožku, určitě vám pomůžou. Předpokládám, že jde o střední školu.

coseda
hodnocení

0x

Zdravím, poraďte se s třídní a případně se informujte o možnosti přejít na individuální vzdělávací plán. Ale nenechte to vyhnít a minimálně s třídní se poraďte a buďte s ní v kontaktu. Léčíte se s tím?

nina
hodnocení

Děkuji za odpověď. Ano, chodím k psychiatrovi a beru prášky. Třídní učitel o tom ví jelikož jsem s tím byla minulý rok v psychiatrické léčebně. O individuální vzdělávací plán bych mohla požádat ale naše škola ho dává jen ve velmi závažných případech.

liska5
hodnocení

0x

Ten lékař, co Vám psychiatrickou diagnozu stanovil, by Vám měl dát něco do ruky. Nález, se kterým by se ve škole s třídní a s ředitelem mohlo komunikovat. Chtějte tedy po psychiatrovi doklad, kvůli škol absencím.Jinak si každý učitel může myslet, co chce, a i mezi spolužáky můžete mít časem problémy. Těm bych ale neříkala, že jde o psychiku. Na to nejsou zralí. Prostě lékařský nález.

nina
hodnocení

Děkuji za odpověď, ano dostávala jsem lékařskou zprávu ale bylo asi tak před půl rokem tak si nejsem jistá jestli stále platí a jestli ji vůbec někde najdu.

hodnocení

0x

Žáků s depresemi jsem několik už měla a vždycky jsme já i kolegové uznávali absenci, pokud byla následně vyvážena dohnáním učiva. Takže když se stav zlepší, okamžitě dožeňte zameškané učivo, dojděte za učiteli, ukažte, že máte hotovo, poproste o dozkoušení, dopsání testů, ptejte se, jestli je ještě něco potřeba. Je pravdou, že střední školy nejsou v tomhle někdy vstřícné (já jsem na ZŠ), ale podle mě je to stále to nejlepší, co můžete udělat.

nina
hodnocení

Děkuji za odpověď, mohla bych se zeptat jakým způsobem to žáci omlouvali? Musím mít omluvenku podepsanou psychiatrem?

To si přesně nepamatuji, nebyla jsem třídní. Ale předpokládám, že stejně jako kteroukoliv jinou nemoc. Což pak samozřejmě platí i na ostatní aspekty - je třeba dodržovat léčebný režim a aktivně pracovat na tom, aby se člověk nemoci zbavil. Když žák nebude dodržovat léčebný režim u zlomeniny a ta se nebude hojit, tak se škole taky nebude chtít omlouvat absenci. Pamatuji si dokonce na žáka 5. třídy, kterého rodiče pouštěli v zimě ven nedostatečně oblečeného, chlapec měl šílené množství zameškaných hodin, protože se mu neustále opakovala bronchitida. Dostalo se to až na OSPOD, řešení s rodiči (rodičem) bylo nepříjemné, ale museli jsme jednat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]