Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vinné kvasinky-působí i na sacharosu?

Od: oxidan* odpovědí: 19 změna:

Zajímalo by mě - dokážou vinné kvasinky přeměnit na etanol jen glukózu/fruktózu, nebo za nějakých podmínek dokáží přeměnit i sacharosu? Případně, zda by to šlo vyřešit tak, že bych do roztoku sacharosy přidal jak kvasnice, tak vinné kvasinky - kvasnice díky sacharase štěpí sacharosu na glukózu, a tu už vinné kvasinky umějí "strávit". Otázka je, jak by pak probíhalo kvašení při "konkurenci" droždí a vinných kvasinek dohromady. Omlouvám se, pokud působím jako diletant. Předem díky za radu.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Zpracování různých cukrů je v schopnostech různých kvasinek.Rozdíl je spíše ve výkonosti,výnosu.Je to v odolnosti kvasinek proti produktům reakce.Pokud sledujeme výtěžek alkoholu,tak při kvašení ovocných moštů,což je v podstatě roztok glukozy a fruktozy ,pak divoké kvasinky zahynou už v prostředí 6 - 8% alkoholu. pekařské už při 5% alkoholu,vinné vydrží až do 13 % alkoholu..Pokud chceme kvasit sacharozové roztoky,musíme počítat i s působením času na rozklad složitého cukru,pomůžeme si okyselením kvasu.Pokud jde o výrobu alkoholu ze škrobovin,pak je nutno použít buď fermentaci,nebo delšího varu s okyselením HCl, nebo H3PO4

JABRAKA

Můžeš to štěpení cukrů na jednodušší pomocí kyseliny víc rbozvést? Domovarnici při výrobě piva používají celkem drahou dextrozu na druhotné kvašení ( dokvašování v lahvích "na říz". Zatímco někteří používají sacharózu s tím, že to stejně nikdo nepozná. Ideálním průsečíkem by bylo sacharózu rozštěpit kyselinou citronovou. Otázkou je, kolik by jí muselo být aby to ne bylo na chuti piva poznat a při jaké teplotě ke štěpení dochází.
jabraka*

Běžně se do živných solí pro iniciaci kvasinek používá kyselina fosforečná,nebo kyselé soli.

Byl jsem v jednom lihovaru,kde se pro výrobu lihu z brambor používala k okyselení kyselina solná(jen v malém množství)

JABRAKA

hodnocení

0x

Tohle slyším poprvé, že by vinné kvasinky nezvládly zpracovat sacharosu. Vždyť ty kvasinky se od těch kuchyňských zas tak moc neliší. Já nic nekvasím, ale tipnul bych si, že se sacharosou nebudou mít problém..

veronica
hodnocení

0x

Sacharózu zvládnou, ale všeobecně kvasinky potřebují dusíkatou výživu pro lepší život, např. bílkoviny z obilí, nebo se dodává dusičnan draselný.

oxidan*
hodnocení

V jednom návodu jsem našel následující sestavu solí pro kvašení pomocí droždí-kvasnic

700 ml vody

80 g cukru

4 g dusičnanu draselného

2 g chloridu hořečnatého

2 g dusičnanu vápenatého

2 g dihydrogenfosforečnanu draselnéh

15 g droždí - kvasnic

Otázka je, jaké soli jsou vhodné pro vinné kvasinky.

veronica

Nejlepší výsledky jsou s uvařenou a rozmixovanou pšenicí. Pokud chcete využít i její škrob, musí se nechat naklíčit, pak zahřívat na určitou teplotu (sladovat). Sladování si musíte dohledat, nevím to zpaměti. Na zakvašení stačí obyčejné kvasnice.

Pleteš si cukry a škroby. Obilí obsahuje škroby které kvasinky zpracovat neumí. Proto si každý Jouda nedokáže prostým zkvašením pšenice doma vyrobit vodku. Není ale problém koupit alfa-amylázu a rozložit škroby na jednoduché cukry které už zkvasit jdou. Sladováním se v zrnu amyláza tvoří přírodními procesy.
oxidan*
hodnocení

A kde se dá sehnat ta alfa-amyláza? Kromě slin :) :)

Nejlevněji na polských e-shopech kde prodávají malé dávky i třeba jen na 25 litrů kvasu. U nás se prodává jen větší balení kolem 200 Kč pod obchodním nazvem termamyl sc. Na zcukření 100kg obilí.

oxidan*
hodnocení

0x

K původní otázce - když vezmu roztok sacharosy, s přiměřeným množství glukosy na nastartování kvašení, tak mi vinné kvasinky zkvasí i sacharosu? A zvládnou toto nejčastěji prodávané kvasinky "Vínka"?

Samozřejmě. Všechna ovocná "čučo"vína se odjakživa sypou cukrem - sacharózou a kvasí buď vinka kvasinkami nebo přímo divokými z ovoce.

Jdeš na to zbytečně vědecky.

Ostatně, když smícháš cukr s vodou a zakvasíš běžnými pekařským kvasnicemi, i tak ti to vykvasí na alkohol. Rozdíl je jen ve výtěžnosti. Pekařské jsou šlechtěné na produkci CO2 vinné na víno a speciály typu Cobra na vyšší toleranci k alkoholu.

Druhým limitujícím faktorem je teplota. Během fáze bouřlivého kvašení si kvasinky přitopí a tím se kvas může dostat mimo hranici tepelné tolerance a většinu kvasinek zabít.

alkoholesence.cz/...

Trocha čtení pro zajímavost

zahrada.cz/...

oxidan*
hodnocení

Bohužel tam vyžadují registraci a do toho se mi nechce.

Registraci vyžadují jen pokud chceš vkládat příspěvky. Čtení je volné.

oxidan*
hodnocení

Ještě mě napadá - při působení kvasinek Vínka ve vhodném množství, na roztok sacharosy, jak prudkou rychlost kvašení lze očekávat? Jde o to, aby kvasná zátka zvládala kvanta CO2 a nádoba nevyrazila zátku, nevyprskla a obsah (lepkavý - sladký) nebyl rozstříkán po celé místnosti (jako se stává, když se neopatrně otevře láhev s ovocnou šťávou, která nějakým nedopatřením zkvasila). Předpokládám jako prevenci raději menší množství kvasinek.

Kvasné nádoby se plní do 2/3 objemu. Předpokládá se že bouřlivé kvašení zvýší objem kvasu o třetinu. U řídkých - tekutých kvasů, je to naprosto dostačující. Husté kvasy můžou vázat plyn a postupně hladinu uzavřít takže plyn pak zvedá objem. Ve fázi bouřlivého kvašení ale nemusíš mít nádobu zavřenou hermeticky. Kysličníku je tolik že se do kvasu škodlivé organismy nedostanou. Po dvou,třech dnech ( v závislosti na teplotě) fáze bouřlivého kvašení ustane a pak nádobu dotáhneš a bublák už to pobere. Kontaminaci kvasu brání i pěna na povrchu - deka takže se třeba v pivovarech běžně setkáš s tím že spilku tvoří otevřené nerezové vany mezi kterými pivovar provádí návštěvníky bez zdravotního průkazu a nebojí se kontaminace.
V domácích podmínkách záleží na objemu, s jakým pracuješ. Plati že čím menší je objem kvasu, tím je sterilita procesu důležitější. Já kvasím 200 litrové barely bez víka. Jen s překrytím proti muškám ale víno v objemech pod 50 litrů vždycky s bublákem.

oxidan*
hodnocení

0x

Napadá mě - když dělám kvas z obyčejného cukru (sacharosy), jaké je optimální množství sacharosy přidané do jednoho litru vody, aby jí nebylo málo, nebo naopak moc? Výše uvedený "recept" uvádí 700 ml voy + 80 g cukru, ale to je myšleno pro obyčejné pekařské droždí, které vydrží max. těch 5% EtOH. Předpokládám, že vzhledem k odolnosti vinných kvasinek vůči EtOH (tolerance 13% EtOH) bude množství potřebného cukru o dost vyšší. Máte tipy, jaké je optimální množství cukru do 1 litru vody při použití vinných kvasinek? Předem díky!

liska5
hodnocení

0x

Jen pro zajímavost. Pěstuji houbu kombuchu, což je ve skutečnosti kolonie kvasinek, taková želatinová vláčná průsvitná placička. Té se v další várce odloupne stará vrstva, opláchne se vodou a opět se založí v novém sladkém čaji.

Vložím ji do vychladlého dosti oslazeného čaje /více lžicemi sacharózy/ a za týden mám příjemný, ale už podstatně méně sladký, zdravý šumivý nápoj. Kvasinkám v tom oslazeném čaji prospívá, když přidám trošku alkoholu a nebo jablečného octa.

Sacharózu tedy kvasinky zpracují. A když to trvá dlouho a nestihnu spotřebovat, tak z toho zbytku postupně vznikne ocet, připomínající ocet jablečný. A taky použitelný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]