Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volejte Novu

Od: jaroslavcrha odpovědí: 12 změna:

Nemělo by to být Volejte Nově?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Volejte Nově by znělo jako reklama mobilního operátora, abychom nevolali staře ..

hodnocení

3x

Volejte koho,co?
Novu.

hodnocení

2x

No, když tak o tom přemýšlím, přijde mi, že z hlediska syntaxu je přípustné obojí, jak ostatně píší i jiní rádcové, ale to neznamená, že významovš je to úplně totéž.

Zkusme to porovnat s jinou frází, totiž "volejte řediteli", respektive "volejte ředitelě". I zde je snad přípustné obojí, ale zatím co :volejte řediteli" bych četl jednoznačně "volejte, telefonujte řetiteli a povídejte si s ním", zatímco ve vazbě "volejte ředitele" slyším spíše význam "zavolejte toho ředitele sem". I kvž, samozřekmě., si dovedu představit, že toho ředitele přivolám (k telefonu?) na pokec. Ale přeci jen mi to přijde trochu násilné.

Ostatně když zde padlo slůvko "telefonujte, která běžně právě slůvkem "volejte" nahrazujeme; dává vám smysl vazba "telefonjte ředitele"?

Je ovšem pravda, že "volejte Nově "zní jako "nevolejte staře. Tak si to přeberta, ale řekl bych, že Volejte Nově" , respektive Volejte řediteli je přeci jenom více na místě.

fall
hodnocení

0x

Zdravím, při vymýšlení názvu asi pracovali s 2. pádem - volejte koho, čeho - Novu.

Mohlo by to být i jak říkáte vy ve 3. pádu - volejte komu, čemu - Nově. Asi se prostě rozhodli pro druhý pád.

Bez Novy je 2. pád.

Volejte novu je čtvrtý pád ;) (co, ne čeho).

No vy jste zmatkař...

hodnocení

0x

Volejte Nově je 3. pád a volejte Novu je 4.pád, význam je jiný, řekněte si vzor žena, tam to je vidět víc.

jaroslavcrha
hodnocení

0x

Vycházím z předchozího názvu pořadu Volejte novu, který byl Volejte řediteli, tedy komu.

k2

No jo, jenze rediteli muzete volat jako "zivotne osobe" (komu), kdezto TV stanici ne (koho).

Volejte Novu x volejte liku 123

Volejte Nově x volejte lince 123

jirina
hodnocení

0x

dobrý den,chci se zeptat proč serialy dáváte na VOYO? Totiž na východní Moravě není na televizi signál ,tudíž jsme nuceni platit drahé televizní satelity "př Tell -620kč měsíčně + 145 poplatek za televizi", a teď někdo přišel na vojo,samozřejmě si to spoplatnil,jenže v dnešní těžké době na to všichni nemají,nebo se vysílá jen pro horních ...,kdo mi na to odpoví? Ráda Novu sleduji ale toto mě mrzí .Spozdravem divačka důchodkyně Jiřina

Madam spletla ste si web

. Nova je zde: tv.nova.cz/...

Jo a na Severní Moravě je signál nádherný, zavolejte někomu kdo rozumí anténám a naladí vám programy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]