Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Novákovy se píše s y nebo i

Od: kr odpovědí: 19 změna:
Jeden známý má příjmení na podobný způsob a v emailové adrese má něco jako novakovy@djk.cj možná je to rodinný mail není jim 20, ale nemělo by být spíše něco jako novakovi?
Myslela jsem že je to něco jako Novákovy slepice, Novákovi pejsci, Rodina Novákovi (rodina která obsahuje chlapa) Novákovy (jako rodina bez chlapů) navíc ten chlap je normální, takže to není tak že by si myslel že je ženská. Nebo jak se odůvodní že tam má y?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

K první části vašeho dotazu: Žádné odůvodnění nehledejte, nenajdete ho. E-mailová adresa má svá specifika a každý si tam může napsat v rámci určitých pravidel (pravopis mezi ně nepatří) skoro doslova co chce. Takže je úplně zbytečné se tím zabývat *smich*

Více mě zaujalo vaše "myšlení" Rodina Novákovi (s chlapem), popř. Rodina Novákovy (bez chlapa). Větší pravopisný nesmysl už jsem dlouho nečetl. Správně je zásadně Rodina Novákova, popř. Rodina Novákových, snad i zřídka používané Rodina Nováků, a je jedno, jestli s chlapem nebo bez *zed*

Pletete si pravopis psaní podstatných jmen (zde bydlí Novákovi) s pravopisem jmen přídavných (Novákovi psi, Novákovy slepice). Pravopis přídavných jmen tu byl vysvětlen včera nebo předevčírem.

kr
hodnocení

Tak třeba sestry Novákovy tam je Y, s tím chlapem se vidím jen na některý Vánoce je to vzdálenější rodina a příjmení má jiný ale s tím písmenem na konci. Jeho mail jsem viděla když jsme s babičkou něco hledali na počítači a to y mě málem vypíchlo oko. Ale asi se fakt neřeší pravopis pro zakládání mailu. Třeba Novakovi52 nebo novakovi.zprahy by neznělo špatně :)

iyiyyiiiyiy
hodnocení

3x

Nebo to není rodinný email a je to (pište) Novákovy! Dost možná Novákovi již nebylo k dispozici, když si ho zakládal.

A "pište Novákovy" je snad správně? *smich*
iiyiyiy

No jasně, ne snad? "Komu píšeš?" "Novákovy z béčka".

12.02.22 17:22
Hm, ne snad *smich*

A je to tu. Zrovna chyběl ve škole a ještě to nepřizná *ee*.

hodnocení

3x
Jak už tu bylo řečeno, jméno emailové adresy se nemusí řídit pravidly českého jazyka a má své vlastní pravidla. Dotyčný si zvolil do svého jména y nejspíše proto, že s měkkým i to již bylo zabráno, anebo chtěl prostě jen tím zaujmout. Není to nic divného, pamatuji si třeba na hudební skupiny Holki či Wanastowi Vjecy. Taky se nařídili pravidly českého pravopisu. Jsem si jist, že váš známý o tom ví a má to takhle prostě schválně.
Daleko více mě udivuje, že kvůli takové banalitě jste musel zakládat otázku na pořádně.

hodnocení

2x
Samozřejmě tam patří měkké i. Tedy jeho e-mail, jeho věc, ale kdyby mi ho diktoval a na tvrdé y na konci neupozornil, žádný e-mail by mu ode mě nepřišel :-D

Miki, tentokrát bohužel nemáš pravdu, psaní e-mailových adres se řídí jinými pravidly než českým pravopisem. Do e-mailové adresy si můžeš napsat prakticky co chceš i přesto, že pravopisně to bude úplně blbě. Takže tam samozřejmě patří jakéholi písmeno včetně -y nebo-i.

A pokud majitel toho e-mailu není úplný Neználek, určitě na "anomálii" v adrese protistranu upozorní. Stejně se ostatně upozorňuje na nezvyklé použití v/w, s/z, d/t a podobně.*pivo*

Však píšu, že je to jeho věc, ale je to hodně matoucí a pokud si myslí, že se to tak píše správně (což si bohužel myslí docela dost lidí) a tedy na to neupozorní, bude se divit, že mu od průměrně inteligentních lidí, kterým e-mailovou adresu nadiktuje, pošta nechodí :)

hodnocení

1x

Pokud je to známý a víte, že jinak píše obstojně, tak se ho zeptejte. Třeba jsou ta písmena ovy na konci zkratka Oldřich Vysočany (Ota Vyškov...). Nebyl by první, kdo si takto vytvořil přezdívku pro internet.

hodnocení

1x

Napadlo mě, že jméno Novák je u nás velmi časté a pokud by tam bylo měkké -i-, mohlo by stát, že omylem obdrží email jiných Novákových, kteří mají v adrese "novakovi". Proto tedy "novakovy". :)

Takový omyl se sice stát může, ale určitě ne díky stejné adrese. Každá e-mailová adresa je totiž jedinečná!

To sice ano, je jedinečná, ale mě se např. stává, že někdy výjimečně dostanu email, který je pro mou "dvojnici", která má stejné křestní jméno i příjmení, já bez tečky, ona s tečkou (odesílatel nenapíše tečku mezi kř. jménem a příjmením). Tak jí ho obratem přepošlu. :)) A to nemám časté příjmení, jako třeba Nováková.

*zdravi*

hodnocení

0x

Nebo jak se odůvodní že tam má y?

No, obvyklé zdůvodnění je, že tekrát ve škole zrovna chyběl.*smich*

Soudě podle počtu hrubek v textech autorů napříč spektrem dosaženého vzdělání jsou školy permanentně liduprázdné a učitelé berou platy za účast. *ee*

smode2
hodnocení

0x

Třeba to má na svém serveru jménem například luxfery. Jsou to pak novákovy@luxfery :) A to ještě nevíte že někdo má třeba adresu janata@neco.cz nebo dokonce lubosxy33@neco.cz...to jest véélká otázka co to vlastně znamená*smich*

zaseja
hodnocení

0x

To by mě zajímalo, co tady vymyslíte na slovo lysak, a podotýkám, že je to správně a bez chyby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]