Nejste přihlášen/a.
Zdravím, narazil jsem na příklad u kterého jsem nepřišel jak se dělá. Zvládl by mi někdo vysvětlit jak na to? (příklad v obr. příloze)
Díky
Počítáte třetí stranu (přeponu) pravoúhlého, rovnostranného trojúhelníku. Pak porovnáte dílku jeho odvěsen s délkou přepony. 314:2=157 Pak použijete Pythagorovu větu (c² = a² + b²) vypocitejto.cz/... (c² = 157² + 157², c² = 24649 + 24649, c² = 49298, c= odmocnina z 49298, c= 222) Takže když půjde přes dvě strany, ujde 314 kroků, když po odvěsně trojúhelníka, což je i úhlopříčka onoho čtverce, ujde 222 kroků. 314-222=92, cesta přes úhlopříčku je kratší o 92 kroků..
Zdravím.
V textu odpovědi – v části "....když po odvěsně trojúhelníka, což je i úhlopříčka onoho čtverce..." došlo zřejmě k překlepu. Jedná se o přeponu...
Protože ,zřejmně je příklad k nějaké zkoušce,mohou se Vás zeptat na další postupy výpočtu.Tak jak Vám to kolegové
napsali je správně(jedná se o Pythár. větu).Další postup výpočtu může být pomocí goniometrické funkce-sin,nebo cos.
Dále platí ,že délka uhlopříčky ve čtverci : l = 2½ x délka strany.Dále by to šlo vypočítat pomocí Thaletovy věty.
To jenom pro dopnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.