Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrický příklad

Od: mk14 odpovědí: 4 změna:

Zdravím, narazil jsem na příklad u kterého jsem nepřišel jak se dělá. Zvládl by mi někdo vysvětlit jak na to? (příklad v obr. příloze)

Díky

Geometrický příklad

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dvě strany jsou 314 kroků, jedna 157. Jsou to dvě ramena rovnoramenného trjúhelníka se stranami 157. No, a zbývá vypočítat jeho přeponu (diagonálu čtvercového pozemku v krocích)

hodnocení

2x

Počítáte třetí stranu (přeponu) pravoúhlého, rovnostranného trojúhelníku. Pak porovnáte dílku jeho odvěsen s délkou přepony. 314:2=157 Pak použijete Pythagorovu větu (c² = a² + b²) vypocitejto.cz/... (c² = 157² + 157², c² = 24649 + 24649, c² = 49298, c= odmocnina z 49298, c= 222) Takže když půjde přes dvě strany, ujde 314 kroků, když po odvěsně trojúhelníka, což je i úhlopříčka onoho čtverce, ujde 222 kroků. 314-222=92, cesta přes úhlopříčku je kratší o 92 kroků..

Zdravím.

V textu odpovědi – v části "....když po odvěsně trojúhelníka, což je i úhlopříčka onoho čtverce..." došlo zřejmě k překlepu. Jedná se o přeponu...

fero*
hodnocení

1x

Protože ,zřejmně je příklad k nějaké zkoušce,mohou se Vás zeptat na další postupy výpočtu.Tak jak Vám to kolegové

napsali je správně(jedná se o Pythár. větu).Další postup výpočtu může být pomocí goniometrické funkce-sin,nebo cos.

Dále platí ,že délka uhlopříčky ve čtverci : l = 2½ x délka strany.Dále by to šlo vypočítat pomocí Thaletovy věty.

To jenom pro dopnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]