Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, učitelka nám sdělila, že dle jejího názoru v této větě není nutné před "a napište" psát čárku. Jak to vidíte v tomto souvětí vy? Věta zní: Ať se vám splní každé přání, a napište mi, jak to dopadlo. Děkuji za názor (já ji tam napsala).
Stručně: ne naprosto jistě myslím si, že tam být nemá: Ve větě Byla jsem těhotná a podej mi kočárek se taky nepíše čárka. (Logické odvození podle podobné věty)
Dá se to redukovat: na A: Ať neprší a zavolejte mi. B Ať neprší a nesněží.
To je příklad, kdy jde o dvě věty (v 1 souvětí): V případě b tam čárka opravdu nebude (jelikož před a se nepíše a spojuje dvě věcí, v tomto případě slovesa)
Tady jde ale o případ A: kdy jde o 2 věty . Něco jako Ať neprší. Zavolejte.
Ale já sám nevím, jestli tam čátka patří. Nejsem se tím ale moc jistý. Za mě ne.
věta Splní se každé přání není nijak vedlejší ani ani před ať ani před se není čárka. (Druh argument). Vedlejší věta je oddělená čárkami z obou stran (pokud není tedy na konci/začátku)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.