Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fyzika- tání ledu

Od: tyna* odpovědí: 3 změna:
Do vody o hmotnosti 6kg o počáteční teplotě 60 C byly vhozeny kostky ledu o hmotnosti 2kg o počáteční teplotě 0C (nevím jak se píší stupně) určete teplotu vody.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kdo to má určit?
Pravděpodobně ty, že?
Jaký je na to vzoreček, víš?
tyna*
hodnocení

Prosím o radu pro dceru. Mě je 45 jsem z úplně jiného oboru. Prosím jen o slušné reakce. Opsala jsem zadání. Pokud se to někoho dotklo... Omlouvám se se, ale kdo odpovídat nechce ať neodpovídá

hodnocení

0x

Led roztaje a takto vzniklá voda se ohřeje na teplotu t, voda v nádobě se ochladí na stejnou teplotu t.

hmotnost vody v nádobě ... m, hmotnost ledu ... mL

měrné skupenské teplo tání ledu ... l ("el"), měrná tepelná kapacita vody ... c

Voda odevzdá teplo Q = m*c*(60 – t).

Led přijme skupenské teplo (tání) L = mL*l a vzniklá voda přijme teplo Q1 = mL*c*(t – 0).

Teplo odevzdané = teplo přijaté, tedy Q = L + Q1. Sestavíme rovnici, ze které vypočítáme výslednou teplotu:

m*c*(60 – t) = mL*l + mL*c*(t – 0)

(Na začátku ještě můžeme označit teplotu vody a ledu indexy, t1, t2 apod.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]