Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množství vzduchu v plicích + kyslík

Od: 1234 odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

potřebovala bych rozhodnout, jestli je možná, aby prošlo plícemi 120 kg vzduchu denně a nacházelo se v něm (v tom vzduchu) asi 700 g kyslíku, který se pak uplatňuje při různých reakcích v našem těle. Budu velice vděčná za vaší pomoc, neboť už jsem prozkoumala všemožné webové stránky i knihy, ale nikde jsem to nenalezla. Předem mockrát děkuji za vaší pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Tenhle dotaz už tu byl. A myslím, že jsme se ptali, zda náhodou nejde o litry, když se objem plic na litry měří. Máš ty jednotky dobře?

jamess

Litry? Litru nadechnu na jeden nadech treba 2 litry, to by bylo dost malo 120 litru za den!

liska5

Kyslíku je ve vzduchu 21 %.

Na přežití v klidu by mělo stačit 1800 litrů vzduchu za den, kyslík v něm by vážil kolem půl kg.

Ale při výkonu to stoupne až víc jak 15x

1234
hodnocení

Opravdu ta byly kilogramy... Také jsem se právě divila, že se nejedná o litry...

hodnocení

0x

Za jeden den se v plicích vymění při normální činnosti 11000 litrů vzduchu. Hustota vzduchu...1,2 m3/kg. Hmotnost vzduchu za den ... 11,000*1.2 = 13,2 kg. Hned se mě těch 120kg zdálo divné.

Nádech 21% O2. Výdech 15-16% O2. Tzn. 5-6% Využijeme. Hmotnost využitého kyslíku 13,2*0.055=0,726kg. = 726g. S 700g souhlasím.

1234
hodnocení

Mockrát vám děkuji. Zkoušela jsem to počítat a také mi přislo, že těch 120 kg je moc. Opravdu moc děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]