Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzduch v našich plicích, obsah kyslíku

Od: user125 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych pomoci s dvěma otázkami. Kolik zhruba kilogramů vzduchu projde denně plícemi člověka a kolik zhruba g/kg kyslíku se pak uplatní při reakcích v našem těle? Zkoušela jsem to najít na všech možných webových portálech i ve všemožných knihách, ale nikde nic není. Budu vám velice vděčná, pokud mi pomůžete na otázky odpovědět. Předem mockát děkuji za odpovědi.

Přeji hezký zbytek dne.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

user125
hodnocení

Stačilo by mi, kdybyste mi pomohli rozhodnout, zda-li je možné, aby plícemi prošlo zhruba 120 kg vzduchu denně a uplatnilo se z něho asi 700 g kyslíku?

hodnocení

0x

Tak budeme hledat ve wikipedii a dopracujeme se k následujícímu:

Frekvence dýchání je 10 až 20 vdechů za minutu, dejme tomu 15. Objem vzduchu je 2dm3 u žen a 2,5 dm3 u mužů. Opět budeme ubvažovat průměr - 2,25dm3/vdech. za den to bude 15*60*24*2,25 = 48,6m3. Suchý vzduch obsahuje 78% N2, 21% O2 a 1% ostatních plynů. Vydechovaný plyn obsahuje (suchý vzduch) 78% N2, 17% 02, 4% CO2 a 1% jinýcých plynů. Vedle těchto složek obsajhuje ještě 6% vody, takže objemová % ostatních složek bychom měli upravit. Ale protože se o toto množství páry zvýší celkový objem, není to pto výpočet spotřebovaného O2 nutné. Při 20°C bude hustota vzduchu 1,2 kg/m3. V plicích se zachytí 4% objemu vdechovaného vzducu, t.j. 48,6*0,04 = 1,944 m3 O2 za den. Hustota kyslíku při 20°C a tlaku 103kPa je 1,35kg/m3, takže člověk spotřebuje asi 1,35*1,944 = 2,62 kg O2/den.

Stačí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]