Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
za týden jedu se třídou na lyžák. A už od dob, kdy jsem byla malé dítě, mám problém: při dlouhých jízdách autem nebo autobusem usínám. Jde o neodmyslitelnou součást rodinných výletů
. Rodiče si většinou nevšimnou, případně to svedu na ,,denní snění" a ,,pouhé přemýšlení". Už roky mi to ale vadí a vždy se snažím udržet vzhůru. Nic však nepomáhá. Ani poslouchání hudby, pozorování cesty, mnutí si rukou, pití, jezení... nic. Maximálně tak rozhovor s někým, ale ten asi nepřetrvá celou cestu. A jakmile skončí, opět se neubráním spánku. Není to žádný hluboký spánek, jen takový mírný s krátkými a rychle se střídajícími realistickými sny. Ale když se to stane na veřejnosti, je to pěkně trapné. Jsem teenager a ne malé dítě! V noci spím dostatečně, nebýt té jízdy autem/busem, na spánek bych ani nepomyslela... Prosím o jakékoliv účinné rady.
Předem děkuji![]()
Jo, ještě jsem zapomněla: Před dvěma roky se mi to stalo cestou na školu v přírodě (nebo ze ŠvP?) a cítila jsem se tedy pěkně trapně. Teď je to ale ještě horší, protože jsem starší a navíc na nové škole.
Ahoj.
Obávám se, že tady je každá rada drahá.
Pokud máš tendenci v autě či autobuse spát, tak prostě spi.
Nevidím na tom nic špatného, prostě tě to drncání ukolébává.
Není to ostuda, to si zapiš za uši a ti, kteří se ti smějí, jsou duchem nízcí ubožáci ![]()
Pokud nejsi řidič toho autousu tak proč si nezdřímnout. Pokud je zábava, tak asi neusneš, pokud nikoliv tak si dáš šlofíka a vystoupíš odpočatá. Nevidím důvod proč to "hrotit".
Souhlas, zdřímnout si není vůbec nic trapného. Proč se násilně přemáhat? Klidně si pospi, když je ta možnost.![]()
Ahoj,
mně na zabránění usnutí ve vlaku zabírala napínavá audiokniha do uší. Musíš si fakt dobře vybrat - něco napínavého, co tě bude zajímat. Některým lidem v dnešní době pomáhá zaměstnat se telefonem, pokud ho máš (mně třeba přijde lepší ta audiokniha, ale když někomu vyhovuje víc telefon, tak proč ne).
V práci mi taky hooodně moc pomáhá citron, když jsem unavená – zní to jako hovadina, ale naučili mě to slovenští horolezci (když jim dochází energie, vymačkají si do flašky s vodou trochu citronu) a od tý doby, co piju čaj s vymačkaným citronem místo energy drinků, je to mnohem lepší. (A i zdravější. Energy drinky nejsou zdravá věc – určitě je nepij, jestli jsi teprve v 7. třídě.)
Jinak souhlasím s ostatními – spát v buse není žádná ostuda (pokud máš rozumné spoužáky, nemusíš mít obavu). Jestli Ti vadí, že by na Tebe někdo koukal jak spíš, vezmi si kapucu a sluneční brýle (viděla jsem tak spát několik lidí ve vlaku a nepřišlo mi to divný).
Vezmi si s sebou kafe pravé do lahvičky. Prostě si doma zalij dvě lžičky horkou vodou a prolij přes filtr nebo velmi jemný cedník. Nebo z kávovaru. Pokud nechceš hořké, tak oslaď. A až zchládne, tak do lahvičky. Vypadá to jako kofola. Nevím, jak dlouho jedete, ale tohle až pocítíš únavu. Po takových 10 - 15 minutách Tě to nabudí a určitě víc jak hodinu funguje, až Tě budou hřát tváře...Projednou jako lék to půjde.
Před tak pěti lety jsem koupila čaj rooibos s guaranou. Naposledy jsem ho viděla v lékárně. Ta ma stejný účinek, jako káva. Guaranu práškovou mívají ve zdravé výživě. Ta je hořká až moc. A také nevím dávkování.
V lékárně taky prodávali cofeinové bonbony. Nevím, zda ještě jsou, ale byla to chutná cucací kafíčka.
Co je trapného na tom, že usneš v autobuse? Spousta lidí by spala ráda, ale nemůže usnout. Já v tom nevidím žádný problém, pokud teda ten autobus neřídíš
.
Pokud trváš na tom, že nechceš spát, je třeba se držet v činnosti. Bavit se s někým, napít se (nejlíp studeného), projít se v uličce..., nebo třeba i o něčem přemýšlet, ale to je třeba intenzivně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.