Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvadraticke rovnice priklady

Od: anto odpovědí: 3 změna:
Dobry den, mohl by mi nekdo prosim poradit, jak to vypocitat?
Kvadraticke rovnice priklady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím.

Pro řešení uvedených kvadratických rovnic bych neužil vzorec pro výpočet kořenů rovnice (přes diskriminant), ale vlastnost, že součin dvou činitelů se rovná nule, když jeden nebo druhý činitel se rovná nule. Takže bez úprav lze hned z původního znění rovnic určit kořeny. U první rovnice z první závorky (x+1) plyne, že x1=-1, z druhé závorky (x-1) je to x2=+1. Podobně ve druhé rovnici (vpravo) x1=-2 a x2=+1, ve třetí jde o hodnoty +2 a -5 atd...

hodnocení

0x

První příklad je dobře jen po předposlední řádek. Kolik je odmocnina z jedné? To by zřejmě učitel označil jako neúplné/nedopočítané.

Druhý příklad (vpravo) je dobře jen po druhý řádek. Kvadratická rovnice v základním tvaru má vždy na jedné straně (konvenčně na pravé) nulu. Poté, co rovnici převedeme na základní tvar, spočítáme x1,2 podle vzorce (nebo nejdřív diskriminant a pax obě x, podle toho, jak jste se to učili). Vyšlo mi -1 a 2.

Poslední příklad (vpravo) je doslova učebnicový, není v něm žádný zádrhel. Opět postačí znát vzorec pro výpočet diskriminantu a x1,2. Mně vyšlo -4 a 1.

Zdravím a jen si dovoluji poznamenat, že u 2.př. jste u výsledků prohodil znaménka...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]