Zdravím,potřebovala bych poradit,spis navést na další krok. Mám najít společný dělitel polynomů f(x): x^4+4x^3+1 a g(x): x^3+3x^2+1. Takže jsem to začala dělit mezi sebou,zbytek u prvního dělení jsem převedla na dělitele a vydělila s f-ci g(x) a pak jsem narazila na problém, jelikož ve druhém zbytku mi vyšlo 3x^2-x,ale dělitel je x^3+x+1 ... A teď ten kámen úrazu: jak mám upravit dělitele druhého kroku,abych ho mohla v následujícím kroku použít jako dělence,když dělitel bude druhý zbytek, nebo-li x^3-x předem děkuji
PS: tam jak je -(x3+3x2-1) je zapsáno chybně, má být +1 je to jen zpětné násobení, zapomněl jsem, že jsem si dal - před závorku aby to bylo pro tebe více srozumitelné.
ivetkaczka*
K tomu jsem došla i já.a pak by měla následovat nějaká úprava,abych jsem mohla pokračovat dál. Je to příklad na Euklidův algoritmus,tzn.z původního dělitele se stane dělenec a ze zbytku se stane dělitel.jen to potřebuje nějak upravit, jelikož ta trojka mi tam dělá neplechu a já potřebuji celočíselný koeficient,ne zlomek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.