Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slozity úkol

Od: ales50 odpovědí: 1 změna:
Dobrý den, promiňte, že sem dávám třeba lehkou otázku, ale potřeboval bych pomoc. Příklad: Číslo 12 lze napsat jako součet tří různých přirozených čísel. Např. 1 2 9 (na poradí sčítanců nezáleží, tedy součty 2 1 9 jsou stejné..) Kolika způsoby můžeme číslo 12 jako součet tří přirozených čísel zapsat? Jak lze vyřešit bez vypisování těchto různých příkladů? Diky za radu.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych si ty sčítance uspořádal podle velikosti. Ten nejmenší musí být menší než třetina ze dvanácti, tedy než 4 (nebýt podmínky, že jde o tří RŮZNÁ přirozená čísla, mohl by být i roven 4, 12 = 4+4+4). Je-li tedy roven k < 4, pak ten následující, dejme tomu l, musí být větší než k a menší než (12–k)/2 a ten poslední už vyjde. Pro k = 3 to znamená 3

Pravda, vzhledem k požadavku, jak to udělat bez vypisování těchto různých príkladů je to tak trochu obezlučka, když mám k vypsání vše připraveno a jen jsem to "nedotáhl do konce", ale jinak to neumím.

doplněno 30.01.22 12:56:

Teprve teď jsem si všiml, že při vkládání odpošdi mi část zamýšleného textu (který měl následovat "po Pro k = 3 to znamená 3") vypadla. Ono se to dalo domyslet, možná, leč doplňuji:

Pro k = 3 to znamená 3<l<9/2=4,5, čewmuž vyhovuje jediné l.,totiž l = 4 (a tedy 12 = 3+4+5. Pro k = 2 máme 2<l<5 a tedy dvě možnosti prol, nu a pro k = 1 dostaneme čttyři možná l mezi 1 a 5,5 .

(Zbytek v dalším odstavci, počínaje "Pravda") už je v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]