Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
je konec ledna a já mám za 2 měsíce odevzdávat bakalářku. Teoretická část snad nebude problém, mám polovinu hotovou (byť to musím ještě upravit), ale píše se to rychle, téma mě vcelku baví. Problém mám s praktickou.
Studuju ped. obor a výzkum mám dělat ve třídě na ZŠ. Dlouho se mi nedařilo najít školu, kde by mi dovolili dělat výzkum a až před Vánoci jsem jednu našla. Bylo mi řečeno, že termín domluvíme po novém roce. Po novém roce jsem se ozvala, nikdo se mi neozýval, následně přišla odpověď, že škola má hodně tříd v karanténě a mám dva týdny počkat. Včera mi přišel mail, že vzhledem k situaci mě nenechají výzkum v jejich škole dělat, že je to mrzí.
Já dostala šílenou panickou ataku, že jsem celý podzim hledala školu marně (většinou ředitelé pro jistotu ani neodpověděli a když souhlasil ředitel, nesouhlasil někdo jiný- zpravidla rodiče žáka, jehož se výzkum má týkat, ač by byly data samozřejmě anonymní) a že teď nemám šanci nějakou najít a stihnout dopsat práci v termínu. Materiály pro výzkum jinak nachystány mám, to není problém...
Jak se řeší, když člověk nestihne odevzdat BP včas, ačkoliv ostatní studijní náležitosti (zkoušky, praxe) má splněné? Prodloužení studia- to musí člověk opakovat celý třeťák, nebo jen předmět bakalářské práce? Jak je to pak s kredity? Je nadále student, nebo musí ten rok pracovat?
Děkuji za odpovědi.
Zdravím, nešlo by to upravit tak, aby to děti vyplnily přes internet? Obraťte se na vedoucího bakalářské práce, to musí pochopit a skoro jistě něco vymyslí. Nebo zkuste školu, do které jste chodila - nějakou paní učitelku, skoro jistě si Vás pamatuje a ráda pomůže (ředitelé mají v této době plno starostí).
p.s.: nechápu, proč s tím musí souhlasit rodiče - to jsou dnes zákony, takhle se nedá pracovat
To se jedná o dotazníky, které mají žáci vyplnit? Jak dlouho by to třídě trvalo i s Vaším vysvětlením? U jak starých žáků?A kolik dotazníků? A mohlo by to škole/ učitelům nějak pomoci ve výchovně vzdělávacím procesu? Já, že bych dneska šla přes známé kantory i ředitele...
Ve Vašem případě bych pro jistotu napsala na ony dotazované školy, aby mi ředitelé podepsali prohlášení, že Vám nebylo u nich umožněno vzhledem ke covidovým opatřením provést výzkum - použít dotazníkovou metodu ve třídách. Když jsem dělala diplomku, taky jsem takto objížděla školy a instituce. Covid nebyl, ale někde se nesmyslně bránili, jak ztratí hodinu. A přitom i tohle bylo pro žáky poučné a hodina to zdaleka nebyla..
Děkuji všem za odpovědi
Ono je to s tím výzkumem trošku složitější, neboť se zabývá začleněním žáka s autismem na 2. stupeň ZŠ (7., 8., popř 6. třída), a takového žáka na školách buď nemají, mají s kombinací s postižením intelektu (já potřebuji žáka bez postižení intelektu), nebo mě z xy důvodů výzkum na jejich škole dělat nenechají. No, a většina ředitelů teda ani neodpověděla.
Byla jsem ochotná udělat výzkum online, to se řediteli nicméně nezamlouvalo- kdo ví, jestli je ten covid fakt skutečný problém. No, zkusím ještě školu pohledat a napíšu vedoucí, jak by se to řešilo.
Děkuji.
Kdo by pak měl dotazníky vyplňovat? Všichni žáci? Domělí autisté? Učitelé? Tady narazíte na ochranu osobnosti, možná i na lékařské tajemství. Ředitel svým způsobem za žáky zodpovídá. Rodič by se proti němu mohl obrátit /i soudně/, že něco takového povolil, a tak překročil své pravomoci. Pak chce mít souhlas každého rodiče, a ti se často šprajcnou, když jde o citlivé věci jako intelekt jejich dítěte. No, je to zapeklité.
To i sám učitel má problémy s dotazníkem v rámci výuky / třeba psychologie na SŠ/, když se žák doma zmíní, co že osobního vyplňovali, může se mu to vrátit, jak bumerang, a je volán do ředitelny k vysvětlení. Za bývalého režimu to šlo. Ve třídních výkazech byly o dítěti vedeny záznamy. Jeho charakteristika, výsledky, předpoklady, zájmová činnost, zdravotní problémy, profesní orientace a v jaké rodině vyrůstá a co za změny tam jsou. Teď je doba, kdy toto nesmí být! Takže třídní učitel ví jen to, co mu rodič nebo děcko samo sdělí. .A tak je běžné, že třídní nemá přehled o tom, že rodiče dítěte jsou rozvedeni, že kluk je krajský přeborník v judu, dívka že denně cvičí 4 hodiny na housle, prodělala nějaké psychické trauma, nebo že má deset sourozenců, či je vychovávan babičkou. Těžko se pak kantorovi výchovně působí, když má jen učit a o víc se nestarat. Takže covid není, podle mne, tou hlavní příčinou..
Ano, mám dva sociometrické testy, které vyplní všichni žáci ve třídě (včetně žáka s PAS) + rozhovor s třídním učitelem. Testy nejsou anonymní, žáci je vyplňují pod svými jmény a pro potřeby výzkumu následně budou údaje anonymizovány.
Já už měla informované souhlasy všech žáků plus od ředitele posbírané, nicméně ředitel svůj souhlas na poslední chvíli odvolal- na to má právo. Nakonec je asi dobře, že svůj souhlas odvolal teď a ne třeba ve chvíli, kdy bych to měla vše zpracované a bakalářku nachystanou k odevzdání. Na to má totiž také právo- odvolat souhlas s účastí na výzkumu dokud to není zveřejněné.
To by si mohly vzít třídní na třídnickou hodinu, jakože to je jejich zájem, jejich snaha zjistit strukturu kolektivu. Bez oznámení, že jde o nějaký výzkum. To se dá sehrát i bez Vás.. Třídnická hodina by měla být teď před pololetím. Takový sociogram by se jim taky mohl hodit. Dělávala jsem si pro sebe, abych věděla, jak na ně. Hledala ty hvězdičky, dvojičky i ty stranou stojící. Ředitel by měl mít pochopení. Jen asi nemá čas se tím zaobírat. Škoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.