Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jeden tvarůžek, nebo jedna tvarůžka?

Od: liska5 odpovědí: 32 změna:

V rubrice pro ženy hledáme recepty na tvarůžky. Co děláte s tvarůžky nebo s tvarůžkami?

Já tvrdím, že ten tvarůžek...Ale kolega Zavináč, že ta tvarůžka. Prý tak tomu říkají u nich na Moravě. Už su 50 let také na Moravě, ale zdá se mi, že to bude jen nějaké lokální. Prostě to slyším takhle poprvé.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
TEN TVARŮŽEK.
Jinak opravdu ne.
Tvarůžka mi rve uši *stop*
dobryslovnik.cz/...
krtek6

tak tak...TEN Tvarůžek...respektive Tvargl..:)

hodnocení

6x

Ten tvarůžek. Možná už proto, že ten tvaroh.

Z dětství znám z domu výraz syrečky. Když jsem se poprvé někde setkala s psaným slovem tvarůžky, připadalo mi to divné. Moc knižní.

hodnocení

5x

Nevím z které části Moravy pochází kolega Zavináč, ale upřímně řečeno ten tvarůžek v rodu ženském slyším prvně a rve mi to uši... a to žiju na Moravě celý život.

V životě by mě nenapadlo použít "ta tvarůžka" *blee*... vždycky to byl ten tvarůžek, případně ty tvarůžky... pokud bych mluvil spisovně. Jinak samozřejmě tvargle.

hodnocení

3x

S tvarůžkou jsem se ještě nesetkal. Ale na Hronovsku si dávají housku se salámou.

hodnocení

3x

Přítelkyně je přímo z Loštic a tvrdí, že jedině ten tvarůžek. Tak asi tak.

Tvarůžky v balení --je jich cca4...čilil množné číslo. Když si vezmu jednu- tak tedy tvarůžku.Něco jiného je když to nazvu syrečky,,,to zní podivně..

Ptala jsem se několik lidiček a souhlasí se mnou ,,jak je to u vás mi je jedno,,ale u nás je to tak,tak píši.

max*
Zavinac a kde to je u Vas?
Tady na Vysocine uzivame jen tvaruzek nebo spise syrecek.
Henten je spravne.
krtek6

zavinac: a to je jako nějaká podmínka, že když jsou to TY tvarůžky, že jeden je TA tvarůžka? To je blbost na entou..Už jen z principu věci...to zní blbě... "ta tvarůžka"*ee*... stejně jako syrečky..jsou od slova syrovátka a ne od slova sýr

edudant
hodnocení

2x
Podle mne stejná hloupost jako okurka a okurek.

No bacha na to... okurka je primárně rostlina. Nicméně zatímco v Čechách si z ní utrhnete okurku, tak tady u nás z toho utrhneme okurek. *smich*

Okurek mají i na Pardubicku.

co to tady pletete - u nás vždy oharek ! :(

Pro Čechy - není to nedopalek cigarety, či ohořelé dřevo

hodnocení

1x

Jako spravny zapadocech jedine s tvaruzkama.

hodnocení

1x

Když může být ta zavináč, proč by nemohla být ta tvarůžka?! *haha*

U nás se třeba na podlahu bere ta hadra.

krtek6

kdes přišel na to, že zavináč je TA?

Uživatel @zavinac je ta.:-D

@zavinac je dáma? *sok* další poznatek pro dnešní večer.. jsem hrozně hanebná, že nevěnuji větší pozornost tomu,kdo zde píše odpovědi a v jaké osobě.. já jaksi žila v domnění,že NÁŠ zavináč je MUŽ ... Omlouvám se *mir*
krtek6

amper: jo tydle vidle...tohle mě v tu chvíli nenapadlo...*smich* to by pak možná vysvětlovalo i to proč žije v nainvní představě, že tvargle jsou rodu ženského*smich*

nov
hodnocení

0x

U nás na Vysočině ten tvarůžek.

doplněno 25.01.22 11:59:

V rodině užíváme název olomoucké syrečky.

oboji
hodnocení

0x

Obojí je možné, někdo si dá tvarůžku a klidně i okurek a utře si pak pusu hadrou

krtek6

no tak tohle obojí možné teda není...zkus říct v Olomoucu, že si dáš tvarůžku a zlinčují tě čaganama*smich*... mě rve ještě uši když někdo říká "ta oplatka" ...*blee*...když je to oplatek jak vyšitej;):-D

@krtek6 *palec2*

Já si sice místo oplatku dám skládanku, ale to (jak jsem zjistil) je vyloženě lokální záležitost.

Na Náchodsku si ji utřete handrou.

break
hodnocení

0x

Ten tvarůžek nebo taky ty tvargle

111®
hodnocení

0x

ta penis nebo ten penis?

Podle toho, jestli vyrostl chlapečkovi nebo ho ušili holčičce ..

111®

tož to jsi mne dostal..*haha*

Na takto položenou otázku lze odpovědět pouze: "Ano."

Že vás to baví psát o takové hlouposti,,no jo hoď psovi kost..Vaše slovní zásoba mne dojímá..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]