Pomůžete mi prosím? Vůbec si s tím nevím rady, děkuji moc. Indiana Jones získal vzácnou sochu vážící 48 kg a prchá se svým pomocníkem Buddym před pronásledovateli. Cestou musí překonat skalní stěnu, vysokou 10 m. Indiana Jones vyleze na stěnu a připraví kladkostroj se šesti kladkami. Buddy, který sám váží 74 kg, přiváže sochu ke kladkostroji a sám si na ní sedne. Obrázek je pouze ilustrační – kladkostroj je ve skutečnosti vzhledem ke skalní stěně mnohem menší a hmotnost kladek je v porovnání s hmotností Buddyho a sochy zanedbatelná. a) Jakou silou musí Indiana Jones táhnout za provaz kladkostroje při zvedání sochy s Buddym? b) Jakou rychlostí musí Indiana Jones táhnout za lano, nemá-li trvat vytažení sochy déle než 50 s? c) Po vytažení sochy mají Indiana Jones a Buddy ještě 50 s náskok. Jejich pomocník Kanu čeká s lodí 950 m daleko od stěny. Jakou rychlostí se musí pohybovat, aby dorazili k lodi dřív, než jejich pronásledovatelé, kteří je sledují rychlostí 7,5 km/h?
Jako první si sečti hmotnost sochy a pomocníka. Pak si uvědom, kolik lan vlastně na tom kladkostroji bude.
lukas34
Takze ten první příklad zjistim tak, že sečtu sochu a tu osobu a vydělím to šesti? Ten druhy mam spocitat jak? Kdyz to ma sest kladek tzn. ze vytahnem 6x vic lana tj. 60m? Jak postupovat v druhem a jak ve tretim ukolu? Vysvetlis mi to prosim? Dekuji moc.
No jo, když znáš délku lana a čas, tak snad už lehce spočítáš rychlost.
Poslední je taky snadný. Vzdálenost znáš, rychlost pronásledovatelů taky, tedy si snadno spočítáš čas, za jak dlouho se dostanou pronásledovatelé k lodi. Indy má 50 vteřin náskok, stejná vzdálenost. Tedy snadno spočítáš rychlost Indyho.
lukas34
A je ta úvaha v příkladu a) správná, nebo tam je nějaký trik, přece jenom to je Fyzikální olympiáda. Já to vypocítám a napíšu výsledky a zkontroluješ mi to, ano? Děkuji mockrát.
a) 74kg+48kg*9,8/6 = 199,3 N b) 10m*6 = delka lana, rychlost = 60/50= 1,2 m/s c) pronásledovatelům to bude trvat: 950+104/2,08 = 507 sekund Nepocitam-li cas strávený nakladanim na lod, musí jít: 950/507 = 1,87 m/s = 6,7 km/h Je to spravne vypocitani?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.