Alenka dostala list papíru s následujícím sdělením: A. Nejvýše jedno z tvrzení A, B, C, D, E je pravdivé. B. C. Všechna tvrzení A, B, C, D, E jsou pravdivá. D. E. Tvrzení A je pravdivé. Tvrzení B a D byla napsána neviditelným inkoustem, který lze přečíst jen pod speciální lampou. Než Alenka takovou lampu našla, dokázala rozhodnout, zda může těmto tvrzením důvěřovat. Určete i vy, která z tvrzení A, B, C, D, E jsou pravdivá a která nepravdivá. Muzete mi prosím poradit?
Zostavte si tabulku vsetkych moznosti pre A, C a E, dokopy to bude 8 moznosti, lebo 23 = 8 a kazde tvrdenie moze byt pravdive alebo nepravidive. Potom hladajte taku kombinaciu, kde nebude vzajomny rozpor.
mirek103
Dobry, takze jsem na to sel dobre. Já to chápu, ale kdybych napsal, že si to chci zkontrolovat, tak bych musel sem dát svoje vysledky a bal jsem se, ze bych se treba ztrapnil. Tato olympiáda je zatím nejlehčí co kdy jsem řesil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.