Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím kališníci zakryli bahno

Od: killed odpovědí: 6 změna:

čS pls čím kališníci zakryli bahno, kam se propadlo vojsko nepřátel při bitvě kterou vyhráli?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bitva u Sudoměře, něco z toho bahna ženy a děti zakryli nějakým textilem... teda já tam tenkrát v r. 1420 nebyl, já jsem se o tom učil někdy kolem 1958, a už si to tak přesně nepamatuji. Ale některé prameny uvádějí, že bitva začala na soumraku a ještě se k tomu po čase přidružila i hustá mlha, takže ty královští těžkooděnci i s koňmi to měli v bahně rybníka Škaredý proti husitským pěšákům dost ztížené.

A vůbec, škaredé věci lidem komplikují život i dnes...

claire*
hodnocení

3x

Pro pořádek - jde o bitvu u Sudoměře (březen 1420). To bahno, i kdyby se Žižka zbláznil a zakrýt ho chtěl, by zakrýt nestihli, protože se tak tak stihli vozy opevnit na hrázi vyschlého rybníka (odtud to bahno). Nemuseli bahno zakrývat, protože na první pohled zřejmě nevypadalo mokře, zdálo se, že zem je pevná. Protože byli relativně lehcí, udrželi se jakžtakž i na takovém měkkém povrchu, zatímco těžkoodění křižáci se propadali pod tíhou vlastního brnění.

doplněno 18.01.11 20:24:

Hejkal byl o malinko rychlejší, koukám ;) a skoro jsme se shodli.

hop®
hodnocení

0x

Oni to bahno zakrývali? Já myslel že si ho tam nechávali připravené pro případnou další bitvu!

killed
hodnocení

aha tak díky, ja sem taky myslela ze to neprikrejvali ale uca ze jo..

lui*
hodnocení

0x

No my se ve škole učili, že podle pověsti, bahno pokryly ženy závoji.

Kousek mojí spekulace: Vzhledem k tomu, že byl březen, mohlo bahno nahoře trochu umrznout, a vypadalo pevně, což byl ovšem tragický omyl nepřátel kalicha.

To jsme se taky učili. A taqky nám říkali, že Záviše údajně sťali prknem, ale tenhle blud nám učitel vzápětí okomentoval, vysvětlil a vyvrátil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]