Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

X-faktor - Kdo s koho - pravidla pravopisu

Od: pevara odpovědí: 14 změna:
Jaké je zdůvodnění S ve spojení kdo s koho? Je to vůbec dobře?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

6x
Dle jazykové příručky Ústavu pro jazyk český:
Ve frazeologických spojeních být s to a kdo s koho se zachovala stará, dnes již neužívaná (a také neprůhledná) vazba předložky s s čtvrtým pádem.
prirucka.ujc.cas.cz/...

jabraka*
hodnocení

3x

Tady se jedná spíše: Kdo?Divák TV NOVA S koho?ze soutěžících je zmaten.

JABRAKA

yurek*
hodnocení

0x
Není to správně. Já nevím, ale my vždycky psávali kdo z koho. Zevniř ven a tedy "z koho". Pokud už si to chcete nějak zdůvodnit.

našel jsem ti jedno odůvodnění: "Se 4. pádem se pojí předložka s; vyskytuje se pouze v knižních výrazech být s to, kdo s koho. viz pravidla.cz/..."

yurek*

To je možné, leč tady jde o druhý pád (z koho, z čeho) a nikoli o čtvrtý. Toho tydýta, co mi tam narval nedostatečné za odpověď bych vrátil zpátky na Základní školu. Protože vedle jak ta jedle jste vy, co tvrdíte, že nemám pravdu.
Howgh!

ještě mě napadá, že Nova jistě dosáhla toho co chtěla... šílený korektor našel tuhle výjimku v pravidlech a protože se nad tím drtivá většína lidí pozastaví, tak to budou všichni mezi sebou řešit = výborná reklama i mimo TV a navíc to mají stejně správně. Ikdyž většina lidí nezná pravidla a nechce je znát, tak si bude dále myslet, že je to 2. pád a tím pádem špatně. Nic nenaděláte, nikomu nic nevysvětlíte. Je to druhý pád a tím to končí, že? *bum*

Jinak je to přímo sen reklamky...

dusatka*
Dala jsem vám nedostatečnou, protože se hádáte o něco, co nevíte, jen si to myslíte, a tím tu matete ostatní. Jedná se o zastaralý čtvrtý pád a "s" je správně, máte možnost si to ověřit na stránkách Ústavu pro jazyk český nebo jim poslat dotaz na e-mail poradna@ujc.cas.cz.
yurek: a já ti dal trojčičku, protože tvoje odůvodnění je sice logické, ale přesto v této výjimce špatné. Leč snaha se cení, ne? ;)
yurek*
"Jsem s to.."chápu, rozumím, znám."Kdo s koho"vidím prvně. nechejte si Ústav pro jazyk český, uveďte příklady. Nebo běžte do Groenbachu (Smojak-Cimrman-Svěrák, Němý Bobeš).
Vaše odpovědi jsou i nadále nedostatečné.. Vás obou. *bum*
mil®
pravidla.cz/...
Předložky s a z
Předložky s a z se v písmu rozlišují podle toho, s kterým pádem se ve větě pojí, a to bez zřetele k výslovnosti.
1. Se 7. pádem
Se 7. pádem se pojí předložka s (se). Např. s bratrem, s přítelem, s matkou, s prací, se psem, se strojem, s nimi, se mnou, s každým, se všemi.
2. S 2. pádem
S 2. pádem se pojí předložka z (ze). Té je možno užít ve spojení s 2. pádem vždy. Např. (jíst) z talíře, (vyjít) z domu, (vstát) ze židle, z postele, (sebrat) z podlahy, (přicházet) z náměstí, z hor, z dovolené, (poletovat) z květu na květ, (sklízet) z pole, (hudba) z desky, setřít pot z čela, stáhnout prsten z prstu, sundat klobouk z hlavy, spadnout ze stromu, stékat ze střechy, skočit z můstku, (spadnout) z měsíce, (sejít) z cesty, z mysli, z očí, (vzít) vítr z plachet; ze strany, z hlediska, ze stanoviska, ze zřetele atd.
Pozn. Jen v případě, kdy píšící považuje za potřebné naznačit předložkou východisko pohybu z povrchu pryč, popř. po povrchu dolů, může zvolit předložku s, např. (vzít) se stolu, se skříně.
3. Se 4. pádem
Se 4. pádem se pojí předložka s; vyskytuje se pouze v knižních výrazech být s to, kdo s koho.
a mele si to svoje a mele. citace cislo 2: "opravdu je to "Kdo s koho". Protože v tomhle případě se jedná o čtvrtý pád (ne o druhý!). Podobně jako "Jsem s to tohle udělat."(jako jsem schopen ...)
Je to klasická výjimka, jakých je v české gramatice nepočítaně. Bližší informace jsou třeba tady:
interval.cz/...
nebo na stránkách poradny Ústavu pro jazyk český: ujc.cas.cz/..."
fakt
S čtvrtým pádem? Druhej, co druhej, ten by neporošel?

jan258
hodnocení

0x
Není, protože je to Z KOHO, Z ČEHO (6.pád) a ne S KÝM , S ČÍM (7.pád) - aspoň potud moje školní vědomosti ;)
cestinar

*stop*Vážený Jane 258, nemáte pravdu, neboť otázka v 6. p. zní"o kom, o čem?"(případně"v kom, v čem?"). V 6. pádě nemůže být, jak tvrdíte,"z koho, z čeho?"- to je přece otázka v 2. p.!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]