Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařská fakulta - jakou střední školu?

Od: jolana10 odpovědí: 8 změna:

Moje dítě je sice v 5.třídě, ale má vlohy se stát lékařem - ortopedem. Na jako střední školu má jít? Řešíme pro ní přijímačky na gymnázium. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

jolana, jste šťastná máma, když u jedenáctiletého dítěte poznáta vlohy. Téměř všichni géniové se počůrávali, nemluvili, koktali, nedovedli kreslit až já nevím dokdy. Někteří do hodně dlouho.:D Nechci vám brát vaše přesvědčení, ale jestliže mu a sobě postavíte takto pohled na něho a něco se zvrtne, téměř se vám všem život, jen proto, že jste měli ať už dobrý nebo špatný odhad, sesype. Jestliže je ale chlapec "studijní typ" je gymnázium nejlepším řešení. *jasne*Nestavějte ani sobě ani jemu cestu, po které byste chtěli aby šel. Postavte mu cestu, aby šel tam, kam ho srdce potáhne. Může být stejně tak dobře prezidentem jako zubařem nebo popelářem. To, že ho něco zajímá více, neznamená, že to je jeho cesta. Nadosmrti.*jasne* A to je na životě to krásné. Hodně štěstí vám všem

claire*
hodnocení

3x

Podle čeho jste usoudila, že Vaše 10-11letá dcera může být ortopedičkou? Víte, co všechno tato specializace obnáší? Chápu, že věříte ve schopnosti svého dítěte, ale v tomto věku nadání pro ortopedii nemáte šanci odhalit! I kdyby uměla vyjmenovat všechny kosti v těle a latinsky, neznamená to, že bude dobrou lékařkou (a navíc hlavně v ortopedii je zapotřebí i velká manuální zručnost a síla, operace jsou pro ortopeda velmi náročné). Ovšem má-li Vaše dcera skvělé studijní výsledky, umí přemýšlet a učení ji baví, gymnázium je pak nejlepší přípravou na lékařskou fakultu. Ale nedivte se, pokud během studia dcera "zběhne" k jakémukoliv jinému oboru. Je příliš mladá, než aby měla jasnou životní dráhu.

jolana10
hodnocení

od malá má velký zájem o léčení, u nás nikdo není lékař . Přiznám se, že mě její zaměření hodně udivilo. Starší dítě mění povolání každý týden, ale ona ne. S manželem jsme s tím smířili, i když jsme jiného zaměření. Rozhodně jí někam netlačíme.

claire*

Já jsem pod vlivem seriálu Dr. Quinnová chtěla být od druhé do páté třídy taky lékařkou (pak jsem začala sledovat Star Trek a chtěla být kosmonaut :D). Možná, že Vaše dcera je pod vlivem nějakého podobného média (nekoukáte s ní na Nemocnici na kraji města nebo na tu slavnou Ordinaci? To druhé jmenované je, podle toho co jsem slyšela, odborně šíleně nepřesné, tak pozor na to, co vlastně dcera chce ;))

jolana10
hodnocení

Nekoukáme ani na ordinaci, já nesnáším seriály tohoto typu. Já jen nechci, aby moje dcera dělala něco co jí nebaví jako mě. Rodiče na nás neměli čas a s výběrem povolání to pro nás dopadlo špatně. Na gymnázium jí dám a potom uvidím.

claire*

To je jistě nejlepší řešení. Jen se do budoucna vyvarujte toho, abyste na dceru měla přehnané nároky. Kdyby se v patnácti, devatenácti rozhodla, že bude učitelka nebo - pámbu ví - kuchařka, neříkejte jí, jak jste z ní chtěla mít lékařku apod. Je ještě malá, možná svoji životní cestu změní ještě mnohokrát. Ale jestli vytrvá a bude lékařkou, tím lépe pro všechny ;)

lidus*
hodnocení

2x

Řešit v 5 třídě, že z dítěte bude ortoped je předčasné. Pokud jeho výsledky jsou dobré, zvolte gymnázium a pak se teprve ukáže. Sny jsou jedna věc a realita druhá. Dnes bych se rovněž zamýšlela aby našel uplatnění v životě, dokázal sehnat práci a vydělat nějaký peníz. Ortoped je dobrá volba ale čas ukáže.

hodnocení

1x

kdyby všechny děti ve věku blízkém věku Vaší dcery měly podle svého aktuálního zájmu i vlohy, tak máme po celém světě stamiliony gynekologů...nás ta specializace bavila či zajímala už většinou od 3 let, potom i v pubertě, na výšce a někoho pomalu až do smrti...

jinak je dobře uvažovat o tom gymplu, jako předstupeň vysokoškolského vzdělání, bez ohledu na zaměření...

držíme dceři palce, ať jí to vydrží...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]