Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Past simple vs Past continuous

Od: lunda odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
mohl by mi prosím někdo vysvětlil rozdíl mezi těmito dvěmi příklady?
Chápu, že v té první větě byl zdůrazněn čas a tudíž se tam mělo použít to was reading, ale v té druhé větě byl také zdůrazněn čas toho výlětu do Austrálie (last summer). Mohl by mi tedy prosím někdo vysvětlit proč v té první větě je ten čas důležitý zatímco v té druhé není a jedná se pouze o oznámení, že něco v minulosti proběhlo?
Moc Vám děkuji za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

karolina*
hodnocení

1x
Ten průběhový uz ti napovídá že tam bude průběh, něco se dělo déle. Prostě tys to začal číst, četls a pak jsi to přestal číst. Stejně třeba psal jsi dopis - dělal jsi to nějakou dobu.
A ten druhej je, když je něco jednorázový - minule léto jsem jel kamsi - tečka a konec nic neprobihalo, Prostě jsi tam jel. To stejný třeba: zaspal jsem, najedl jsem se atd. Stalo se to prostě jednorázově.
Většinou to vidíš na té české větě, jedl jsem/najedl jsem se, spal jsem/zaspal jsem - u toho past continous není predpona a u toho simple je predpona (ne vždy to tak je ale je to dobrá pomůcka)

hodnocení

0x
A kde jsou ty dvě věty?
Minulý průběhový je pro to, co probíhalo v minulosti po nějakou dobu.
Nevím, jak to líp vysvětlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]