Dobré ráno, mám dvě otázky: 1) Ačkoliv jsem ještě v prváku, už teď nás straší maturitou. Má z toho opravdu strach. Čeština mi docela jde - slohy mě baví, ale problém nastává u matematiky a angličtiny. U matematiky mám občas pocit, že ten postup si snad ta učitelka vymýšlí, protože ať v tom hledám jakýkoliv záchranný bod, tak jsem mimo. Angličtina... Nejsem talent na cizí jazyky. Snažila jsem se koukat na anglické filmy, překládala jsem si písnička,.. ovšem i tak mi prostě nejde. Mluvit plynule anglicky v souvislých větách, přeložit těžší věty... Vůbec nevím, co dělat. Čímž se dostáváme i k druhé otázce, ale nejprve bych se chtěla zeptat, z čeho bych popřípadě měla raději maturovat? Samozřejmě - může se toho ještě do té doby hodně změnit, ale i přesto... Co s větší pravděpodobností zvládnu? 2) V pondělí máme v angličtině šest témat. Musíme mluvit třeba o svátcích, o rodině, o bydlení, o školách,.. Hodíme si kostkou a co dostaneme, tak o tomto tématu musíme diskutovat čtyři minuty. Vůbec nevím, co dělat, protože prostě anglicky neumím, přičemž když na mě bude koukat celá třída... Potřebuju dobrou známku, ale nedokážu popisovat v angličtině čtyři minuty a v souvislých větách, že nejprve je školka, základní škola, že tu nejsou povinné uniformy (někde ano), předměty, jak je to támhle v Anglii... Prostě, když ještě k tomu mi bude pokládat nějaké otázky, kterým určitě nebudu rozumět. Určitě si přeložím nějaké věty a vypracuju je na papír, abych se je naučila, což je asi tak vše, co můžu udělat, že? Prosím, jen slušné a nerejpavé odpovědi. Děkuji moc předem.
Zdravím, maturity se neboj, nás od prváku taky strašili. U nás (před pár lety) skoro celá třída maturovala z angličtiny, z matiky maturovalo jenom mizivé procento. Pokud se necítíš pevná ani v jednom, zkus se třeba o přestávce (az později, třeba ve druháku, až tě ti učitelé budou znát) svých učitelů angličtiny a matiky zeptat, jak to u tebe vidí oni. Těžko radit, když sama říkáš, že ti pořádně nejde ani jedno. U matiky třeba sama dojdeš k výsledku? Kde vidíš spíš problém u angličtiny, u gramatiky, nebo u slovní zásoby? Mně teda matika nikdy nešla, maturovala jsem z angličtiny, celé studium jsem měla trojky a odmaturovala jsem s přehledem z angličtiny za jedna. Ber, že ta společná část pro všechny školy musí být nastavená tak, aby ji zvládli studenti na všech školách.
okk
Mockrát děkuji za tuto zprávu.
nienie
A hlavně se fakt neboj Nepíšeš, na jaké škole jsi, ale ber, že ta společná část u angličtiny (sloh a didakťák) je postavená tak, aby to zvládli lidi z gymplu, průmky, ekonomky... My jsme ve vyšších ročnících (studovala jsem čtyřletý gympl) potom i pracovali s učebnicemi, který byly na vyšší jazykový úrovni, než státní maturita (maturita je na úrovni B1, cca od půlky třeťáku jsme pracovali se slovní zásobou a gramatikou úrovně spíš B2) a všichni jsme to zvládli. Za sebe říkám spíš angličtina, ale já jsem na matiku tupá, až to tříská dveřma, tak jsem neměla na výběr Zkus na tom zamakat a neboj se když tak poradit se svými učiteli, ti tě přece jenom vidí jinýma očima. Na statnimaturita-anglictina.cz a statnimaturita-matika.cz najdeš stará zadání didaktických testů i s řešením, můžeš si je zkoušet.
Já si myslím že tu angličtinu zvládneš, u angličtiny máš výhodu že je tam mnohem těžší pokazit úplně všechno. U matiky pokazíš jednu část příkladu a hned za něj máš 0 bodů.
Je sice pravda že já zrovna maturoval jen z písemných a ustní byly dobrovolné (takže sem tam nebyl) ale myslím že se stresuješ moc brzo. V prváku máš ještě hromadu času (předpokládám 4letý obor nikoliv 2letou nádstavbu) a předpokládal bych že tě učitelka bude teď ještě dost tahat. Navíc časem si ty fráze osvojíš a když se zasekneš tak se tě vždycky na něco zeptají.
Za sebe můžu doporučit, najít si koníček ke kterému angličtinu nezbytně potřebuješ aby tě to ještě víc nutilo se s ní zžít.
Samozřejmě konečné rozhodnutí je na tobě avšak matika si myslím že je o dost těžší už jenom kvůli způsobu jakým jsou ty testy navržené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.