Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může přijít do styku (NaHCO3) s amoniovymi sloučeninami? ,benzylthylamonium-chlo

Od: dfg odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
Likviduji v bytě plísně. Dotazem je zdali je zdravotně nezavadné aplikovat jedlou sodu a roztok proti plísnim zaroveň.
Roztok složení:
10g/kg kvarterní amoniove sloučeniny,Alkyl(c12-c16),benzil-dimethylamonium-chloridy;5g/kg Didecyl(dimethyl)amonium chlorid
...
vím že je např. Zakázáno kombinovat chloran sodný(savo) s kyselými roztoky, protože se může uvolnit chlór.
Nevím jak to chodí u sody a u výše zmíněné sloučeniny.
Zkoušel jsem to hledat i na anglickém googlu, ale odpovědi jsem se nedohledal.
Nejsem chemik, ale pouhý laik.
Děkuji Vám chemikům mnohokrát za Váš čas, který se mnou ztrácíte nad touto prekérní otázkou. Nevím kde jinde bych měl odpověď hledat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

orion*
hodnocení

1x

Na plísně na zdi se chlornanové přípravky (Savo) nemají používat, jelikož se rychle rozkládají a účinek je tedy krátký. Plíseň sice zničí, ale za týden tam může růst nová. Používají se kvarterní amoniové soli, které mají dlouhodobou účinnost. Hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda) se podle mého odhadu může s amoniovými solemi smíchat, ale nějak nevidím smysl. Proč to chcete míchat?

dfg
Doma mám stará dřevěná okna a dřevěný parapet. Poslední dobou se tam tvoří neustále černá plíseň prestože větrám. A SAVO bytostně nesnáším kvůli jeho zápachu. Pokoj se pak musí dlouho větrat. Proto používám roztoky bez chloru. Pořádně jsem dřevo nastříkal aby se nasáklo tím roztokem. Roztoky bez chloru pouze ničí spory plísní, nevyžerou ale samotný černý flek. Proto jse si Koupil rozprašovač a smíchal do něj sodu s vodou. Po aplikaci chemického roztoku a jedlé sody jsem parapet vydrhl kartáčem. A dřevo se lesklo jako nové. Poté jsem znovu preventivně aplikoval sodu a tu chemii zároveň. Jen si nejsem jist zdali nemůže smíchání dvou roztoků zpustit nějakou vedlejší reakci, která by třeba mohla být pro lidský organismus toxická. Jako např to zmíněné savo a kyselina.
Zdroj: poradte.cz/...
Může přijít do styku (NaHCO3) s amoniovymi sloučeninami? ,benzylthylamonium-chlo
orion*

Neodpověděl jste mi na otázku, proč do roztoku amoniových látech přidáváte jedlou sodu. To totiž nemá žádný smysl. Kvarterní amoniové soli zlikvidují plísně dobře i bez sody (dokonce likvidují i bakterie a choulostivé jsou i mechy). Že vám zbydou černé fleky je snad logické, když zahubíte trávu herbicidem, také nezmizí, zbydou vám odumřelé stvoly. To zbylé černé je mrtvá plíseň, kterou je samozřejmě nutno odstranit, nejlépe oškrábáním, vydrhnutím kartáčem. Jedlá soda vám v boji s plísní nijak nepomůže.

jabraka*
hodnocení

0x

Právě uvolněný chlor ve stavu zrodu je účinný prostředek na likvidaci plísní a bakterií.Kromě toho se nikdy nepoužívají výše zmíněné přípravky současně.Pokud se požijí druhý den,pak už jsou vesměs deaktivované .

JB

dfg
Doma mám stará dřevěná okna a dřevěný parapet. Poslední dobou se tam tvoří neustále černá plíseň prestože větrám. A SAVO bytostně nesnáším kvůli jeho zápachu. Pokoj se pak musí dlouho větrat. Proto používám roztoky bez chloru. Pořádně jsem dřevo nastříkal aby se nasáklo tím roztokem. Roztoky bez chloru pouze ničí spory plísní, nevyžerou ale samotný černý flek. Proto jse si Koupil rozprašovač a smíchal do něj sodu s vodou. Po aplikaci chemického roztoku a jedlé sody jsem parapet vydrhl kartáčem. A dřevo se lesklo jako nové. Poté jsem znovu preventivně aplikoval sodu a tu chemii zároveň. Jen si nejsem jist zdali nemůže smíchání dvou roztoků zpustit nějakou vedlejší reakci, která by třeba mohla být pro lidský organismus toxická. Jako např to zmíněné savo a kyselina.
Může přijít do styku (NaHCO3) s amoniovymi sloučeninami? ,benzylthylamonium-chlo #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma amonium

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]