Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám jít na truhláře?

Od: janboskovsky odpovědí: 5 změna:
Dobrý den. Jsem v deváté třídě a přemýšlím, že půjdu na střední školu s maturitou. Nebo je tady také možnost jít na 3 letý obor truhlář. Mám průměr 1.8. 3 z matematiky a angličtiny. Myslíte si, že mám jít na truhláře? Nechci aby tam se mnou chodili nějací co měli 5 atd. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Prioritní je, co Tě bude bavit. Vím, že v tomto věku je to dost zásadní rozhodnutí, ale pokud se necháš natlačit do studia něčeho, co Tě nebaví, bude to jen ztracený čas. Pokud Tě baví práce se dřevem, truhlařina není špatná volba.

Já se před lety učil na truhláře, pak jsem dělal střední školu, obor výroba nábytku. No a dodnes se pořád kolem nábytkařiny motám, dělám servis strojů a proto celkem znám i situaci v učilištích a školách s tímto zaměřením. Je fakt, že s takovými známkami by nebylo od věci uvažovat o maturitním oboru, nebo střední škole. Ovšem ani tam není záruka, že se tam nesrazíš s nějakým blbem, co si budem nalhávat, střední školy jsou dnes dost ,,nízkoprahové´´ - neboli berou takřka cokoliv. Takže pokud Tě baví nábytkařina, můžeš studovat i střední školu s tímto zaměřením - dnes je jich poměrně hodně, případně třeba obory okolo obsluhy a programování CNC strojů, které jsou dnes rozšířené ve výrobě a rovněž mnohé školy je mají v dílnách. Ono se vybavení škol i po stránce strojů velmi vylepšilo proti minulosti.

Řemeslo má zlaté dno.
Dnes, v době obrovského množství např. ajťáků a dalších moderních oborů se objevuje značný nedostatek pracovníků mnoha žádaných řemesel. Stačí kouknout inzeráty, případně se ocitnout v pořadovníku na službu, na místě dost vzdáleném od toho prvního. "Nestíháme, nejsou lidi!"
.
Já se od 11 let motal velmi často v truhlářské dílně. Dodnes cítím vůni uvařeného kostního klihu. Dřevo je úžasný materiál. A živý.
V patnácti jsem ale šel na elektrikařinu. Práce i studia až nad hlavu.
Přitom jsem se u vyučeného truhláře naučil vyrábět jednoduchší nábytek. Ne z masivu, většinou z lamina, dalších dostupných materiálů. Nestačili jsme na zakázku vyrábět hlavně kuch. linky, skříně, botníky, prodejní pulty, kancelářský nábytek... Z masivu hlavně obklady, třeba schody.
.
Přišlo mi to vhod. Dceři i synovi, před tím i sobě, jsem mohl vyrobit do bytů kuch. linky, skříně do ložnice, předsíně, botníky, police, plno potřebných maličkostí, upravit koupené kusy nábytku. Také známým, kamarádům. Dodnes se okolo dřeva točím.

Na blbce se vykašli! Byli, jsou a budou. Všude. Snaž se a bude z tebe pan Mistr. Jen třeba chtít, a myslet a vzdělávat se. Jak píše @promon.

orion*
hodnocení

3x

Známky nemáš nijak hrozné, takže vybrat si určitě můžeš z vícero možností a maturita je základ.
Znám pána truhláře, který dělá vestavné skříně na zakázku a musí zakázky odmítat, protože nestíhá.

hodnocení

2x

Zdravím. A Tebe truhlařina baví? Pokud ano, tak se klidně vyuč v tomto oboru. O poctivá řemesla a šikovné řemeslníky, je stále zájem.

hodnocení

1x

Tvá obava je na místě. Prospěch máš šlušný, jdi na SŠ s maturitou. Jestli jsi šikovný, praxi se snadno doučíš. Naučit se studovat z praxe je obtížnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]