Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Patří do eseje básnické prostředky?

Od: matiseli® odpovědí: 4 změna:

Myslím tím například metafora, přirovnání,... Například zda napsat "Pokrok v té době si dával velmi načas", anebo raději "Pokrok v té době probíhal velmi pomalu".

Některé zdroje se přiklánějí k první, zatímco další k druhé variantě. Můžete mi prosím tedy ujasnit, jak to skutečně má být, když píšu úvahovou esej na VŠ?

Děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ale klidně. Už proto, že "Pokrok v té době probíhal velmi pomalu"je nejen stylisticky, ale i sémanticky vzato nesmysl. Pokrok neprobíhá a "probíhat pomalu"je rovněž stylisticky kostrbaté (zní to skoro jako oxymóron).

I Wikipedie o eseji píše, že je "často psána živým, obrazným jazykem". cs.wikipedia.org/...

liska5

To je jako: Čas pádí pomalu.

To raději: Čas se vleče....

hodnocení

Ano, zní to hrozně. Spíše mi ale šlo o to, zda jsou vůbec ty básnické prostředky povoleny v eseji, než vymyslet optimální větu; tak jsem jen v rychlosti ze sebe vydal nějaký příklad.

liska5

Tyhle básnické prostředky nepatří do návodu k použití žehlicího prkna, ale do eseje klidně.

Esej je něco jako úvaha s vlastním pohledem na věc.Tam to individuální básnické přirovnání být může.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]