Nejste přihlášen/a.
Myslím tím například metafora, přirovnání,... Například zda napsat "Pokrok v té době si dával velmi načas", anebo raději "Pokrok v té době probíhal velmi pomalu".
Některé zdroje se přiklánějí k první, zatímco další k druhé variantě. Můžete mi prosím tedy ujasnit, jak to skutečně má být, když píšu úvahovou esej na VŠ?
Děkuji za odpověď
Ale klidně. Už proto, že "Pokrok v té době probíhal velmi pomalu"je nejen stylisticky, ale i sémanticky vzato nesmysl. Pokrok neprobíhá a "probíhat pomalu"je rovněž stylisticky kostrbaté (zní to skoro jako oxymóron).
I Wikipedie o eseji píše, že je "často psána živým, obrazným jazykem". cs.wikipedia.org/...
Ano, zní to hrozně. Spíše mi ale šlo o to, zda jsou vůbec ty básnické prostředky povoleny v eseji, než vymyslet optimální větu; tak jsem jen v rychlosti ze sebe vydal nějaký příklad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.