Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dotazu moc nerozumím, můžeme říci, že množina A i B obsahují pouze prvky 1 a 2.
Pokud vím, značka |A| se používá pro počet prvků množiny, tedy |A| = 5. Množina A má pět prvků (dvě 1 a tři 2), což si můžeme představit třeba jako rodinu s pěti malými dětmi - dvojčata mají 1 rok, trojčata mají 2 roky.
Zatímco množinu B si můžeme představit jako rodinu se dvěma dětmi o stáří 1 a 2 roky.
Tak napíšu konečně podrobnou odpověď na tu hlavní otázku.
Na můj dotaz , jak si představuje tu jedničku za tím |A| = |B| = 2, tazatel nezareagoval, takže své "podezření" vyslovím jen tak, bez důkazu: Jí mám pocot, že tazatel vychází z toho, ona zmíněná dvojka je jeden z prvků množiny B (například) a chtěl by tam dostat ještě i jedničku jako druhý prvek, snad takhle: |A| = |B| = 2 ,1? (nebo jak vlastně? To jsem chtěl právě od nej slyšet či vlastně číst.)
Pokud je to tak, jde o špatné pochopení problému. Ona ta dvoja ve vztahu |A| = |B| = 2 je sice přirozené číslo, ale je tam z toho titulu, že přirozená čísla představují vlastně počet prvků . Jednička (tedy přirozené číslo 1) je to, co je společnémnožinám o jednom prvku (vezmi žlutou tužku/mamaluj mi hrušku/a pod hrušku talíř/sláva, ty jsi malíř)-Podobně 2 představuje mohutnost dvouprvkové množiny, tedy to, co mají společného třeba dva banány, dva tygři, dva lumíci atakdále atakdála, a z toho titulu je v zadaném textu právě ta dvojka: |A| = |B| = 2 , tedy množiny A a B mají obě dva prvky. To, že ta dvojka je zárove%n jejich prvkem, to je čirá náhoda, vycházející z toho, že v příkladu jsme pracovali s "pracovním univerzem" přirozených čísel a s jejho podmnožinami. (Opravdu jsme s ním pracovali? A nepracovali jsme náhodou se "základním pracovním universem" jednociferných přirozených čísel 1,2,3,4,5,6,7,8,9? Nebo naopak s celými čísli 0,+1,-1,+2,-2...
problém snad osvětlí jiný pohled. Budeme pracovat s malými řeckými písmeny α, β, γ... a množiny A , B definujeme tekto:
A = {μ,μ,ζ,ζ,ζ}, B = {ζ,μ}.
Označení je jiné, ale podstata je stejná. Opět A = B= {μ, ζ} a obě tytomnožiny mají kolik? prvků? Inu,dva (ačkoliv se ve zkoumaných množinách přirozená čísle nevyskytují, tady se námz princilu věci opět objevily, protože se ptáme na počet prvků , což je z definiice přirozené číslo. A protože počet prvků značíme těmi dvěma svislými čárkami, opět máme
A| = |B| = 2
Jasné?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.