Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče u přijímaček

Od: adelapetrova odpovědí: 17 změna:
Ahoj/dobrý den, tento rok budu dělat přijímačky na střední školu, a chtěla bych se zeptat, jestli tam se mnou může jít mamka? Samozřejmě nebude přímo v té místnosti kde se budou dělat přijímačky, ale jestli může být v té škole. Zajímalo by mě, jak to normálně bývá, jestli je běžné tam mít rodiče, nebo ne? Abych třeba nebyla jediná, kdo tam bude mít maminku, nebo naopak jediná sama. Chtěla bych vědět, jak jste to měli vy, nebo vaše děti. Zajímalo by mě, jak je to teď, ne kdysi dávno, to se mohlo změnit. Děkuji všem za odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

edita
hodnocení

10x

Rodiče tě mohou doprovodit před školu, ale dovnitř nechodí. Není k tomu důvod. Navíc ve školách se při přijímačkách běžně učí... Mezitím, co ty budeš psát přijímačky si může mamka skočit nakoupit, a pak tě zase vyzvednout. :)

hodnocení

6x

Normální je, že Tě rodiče dovedou na místo, dozvědí se, v kolik budeš k vyzvednutí a pak Tě v danou hodinu vyzvednou. Do školy vstup obvykle nemají a teď už vůbec ne - s ohledem na hygienická opatření je snaha zamezit pohybu osob v budově školy. Přítomnost rodičů u školy není nutná, snad jen s výjimkou přijímaček na osmiletá gymnázia a možná ani tam ne (ale bylo nás tam jak psů).

Přesně, ale ani tam ne.

asa
hodnocení

5x

A za ručičku bys nechtěla držet? *houpy*

mai
Je to zase ale milé, kdyz dcera tohoto věku má takovou důvěru v rodiče, kdyz chce, aby byl na blízku. Cítí od něho podporu. Může mít bezva mamu.
asa

Mai - A nebo může být mamánek? Co, Ty na to.*houpy*

mai
Tak i kdyby, v 14-15 mamanek jeste může byt, to je ještě dovoleno. Je to ještě dítě. Lepší než ti dětští dospěláci s drogami.

hodnocení

2x

Když se jdu projít kolem ekonomické školy v období přijímacích zkoušek, vidím parkoviště před školou přeplněné auty a rodiče postávající či procházející se před školou. Jiní posedávají v autech nebo si někam odejdou.

lascho
hodnocení

0x

Zdravím, za standart bych to asi nepovažovala. Ale já jsem přijímačky nedělala, můj ročník brali na základě průměru ze ZŠ. Je hezké, že máš s maminkou hezký vztah, maminka tě může doprovodit ke škole, zařídit nákup a pochůzky a počkat na tebe, abyste šly (aspoň) společně domů :) Ať ti přijímačky vyjdou.

max*
hodnocení

0x
Prijimacky jsem delal ve 13 letech,
v 17 jsem mel maturu. A nikdo me nikam vodit nemusel, rodice byli normalne v praci. Ale pokud Te tam nekdo zaveze a odveze, proc ne, to je vse.

jirkazxc
hodnocení

0x
Nejdůležitější je dostavit se včas na příjmačky.
Pokud Vás "hodný" rodič poveze do vysněné školy v centru autem aby jste nemuseli jet sockou a uvíznete v zácpě, tak na Vás ostatní čekat nebudou.
Takový případ už byl.
Je třeba počítat s dopravní zácpou, příjmačky budou nejspíš ráno ve všední den a provoz bude asi jiný než v sobotu odpoledne.
Zjistit si spoje a trasu atd.
Je dobré se podívat, kde škola je a trochu se na místě zorientovat.

hodnocení

0x

Běžně ve školách nebývá nějaká denní místnost pro návštěvy, rodiče a pod. Takže běžnější bude doprovod před školu a pak zase vyzvednutí.

Mě otec kdysi vezl na přijímačky na vysokou do Prahy a naprosto neznalý trasy , kdy jsem mu já navigoval podle mapy jsme uvízli na trase a museli jsme angažovat narychlo taxíka,abych se včas dostavil na místo. Otec mě dovezl a ostatní už bylo na mě. On si pak hezky pospal v autě a odpoledne jsme zase jeli domů.

hodnocení

0x

Když se můj syn hlásil na víceleté gymnázium, tak už rok předem jezdil do školy do Prahy vlakem a MHD. Na přijímačky jel samozřejmě sám. Bylo mu už téměř 12 let a v tom věku by už asistenci rodičů nesnesl a jako rodiče bychom mu takovou ostudu nedělali. Asistence rodičů je dobrá při výběru školy, třeba na dnech otevřených dveří, u přijímaček ale může dělat dojem nesamostatnosti.

vilik*
hodnocení

0x
Doprovodili jsme s manželkou obě děti a za nic neobvyklého to neberu. Naopak, bylo milé, že mě v jedné ze škol poznal můj bývalý učitel, zavzpomínal a pokonverzoval o tom, že je rád, že jsem na ústav nezanevřel, když tam vedu své dítě. S manželkou jsme ve škole během zkoušek nebyli, i když ve všech školách byla otevřena obvykle tělocvična nebo jiná velká prostorná místnost a vybavena k čekání, ale šli jsme se projít a dítě jsme vyzvedli až po přijímačkách, po zavolání na mobilní telefon.
Naproti tomu, sám jsem u přijímacích zkoušek kdysi rodiče nechtěl, stresovali by mě svou přítomností, jsem nastaven spíše na soustředění před výkonem a i banální konverzace by mě rušila.
A protože jsme každý jiný, neberu žádný z uvedených extrémů jako špatný a přítomnost maminky v případě potřeby a jejích časových možností vřele doporučuji.

hodnocení

0x

Ano, rodiče tam bývají ( například na chodbě).

Moje děti šly na přijímačky samy (všechny z 5. třídy do primy).

Sama jsem to měla složitější: jako jiný den jsem nejprve odvedla bratra do školky a předala ho učitelce. Co bylo jinak bylo to, že jsem zakopla a upadla, roztrhla si punčochu a také dioptrické brýle. Ale povedlo se mi sednout si do 1. lavice, tak jsem zadání, které nám tenkrát psali na tabuli, docela dobře přečetla. Je to už dávno, přes 50 let! To vás ale vlastně nezajímá.

hodnocení

0x

záleží na škole a záleží na covidu. sama mám na střední už třetí dítě. moje zkušenost je ta, že když děti dělaly přijímačky na větších školách, tak rodiče do budovy nesměly a u jedné malé školy se s přítomností rodičů normálně počítalo a kdo chtěl, mohl zůstat, kdo chtěl, mohl si předem objednat ve škole oběd (i z rodičů). ono to možná bylo dané i tím, že ty větší školy byly v Praze, kdy se počítá s tím, že každý bydlí někde v dojezdové vzdálenosti a ta menší škola byla na malém městě, kam k přijímačkám naopak asi většina dětí byla dovezena rodičemi autem z bližších i vzdálenějších měst *nevi*

z řečí, že rodiče si s sebou berou jenom mamánci, si nic nedělejte :) moje děti jsou normální šikovné a samostatné, za ručičku je nikdo nevodil ani na základce, a přesto o psychickou podporu stály. když jim udělá dobře, že je doprovodím, proč bych to pro ně neměla udělat. ono beztak rodiče bývají před přijímačkami minimálně stejně nervózní, jako děti :-D jinak z mojí zkušenosti jsou děti k přijímačkám rodiči doprovázeni. ne všichni, ale sešlo se nás tam dost na to, aby si děti nemusely připadat trapně, že jsou jediní s maminkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]