Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je problém že nemám vzdělání?

Od: emil55 odpovědí: 23 změna:
Mám jen ZŠ a mám pár otázek. Je tu někdo, kdo předčasně ukončil střední, tím pádem zůstal se základním vzděláním? Pokud ano, jak se vám žije? Našli jste si nějakou dobrou práci se slušným platem? Jste spokojení? Nebo zůstat se základním vzděláním je opravdu takový očistec, jak se říká?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

itguru2
hodnocení

7x

Osobně jsem študovanej, ale rodina není. Máma má firmu na výrobu chlebíčku. Táta má kovovýrobu. Školu mít nemusíš, pokud jsi schopný. Můžeš si udělat třeba firmu na výrobu pergol, můžeš být malíř, možná i pekař, řidič autobusu atd. Je spousta profesí, kde nemusíš mít vyučení. Ty lidi vidíš dnes a denně, zeptej se jich, jak se mají. 90% ti určitě řekne "bylo i hůř", nebo "jde to". Nežijí v luxusu, ale v průměru, a ten většině lidí stačí. Taky znám ale řidiče kamionu, který má velký barák a jezdí mercedesem. Je to o tom, jak se ti chce a jak jsi schopný. Život je o penězích, jaký si to uděláš, takový to máš. Já osobně bych aspoň dodělal tu střední, ať máš nějaký vyučení, třeba stolař. Pak se ti bude firma zakládat líp, než jen jako "nejsem vyučený, ale umím to, věřte mi."

dd
hodnocení

5x
Největší chyba nedodělat školu. Škola je na celý život. Pro každého zaměstnavatele je to vaše vizitka. Udělejte alespoň maturitu a začněte pracovat na budoucí kariéře. Se základním vzděláním budete pravděpodobně dříve nebo později zastávat pouze dělnické profese.

hodnocení

3x
Střední se dá dodělat dálkově při zaměstnání, na mateřské...
Maturita nebo vyučení a potom případně maturitni nástavba.
Obory jsou omezené a často placené na soukromých středních školách. Školné asi 10000kc za pololetí.
10 let je možné nechat si uznat předchozí studium na SŠ nebo alespoň část studia. U jiného nově zvoleného oboru se dělají rozdílné zkoušky z předmětů, které jsi na původní SŠ neměla.
Máš něco odstudovane? Bylo by lepší si stredni doplnit a nezačinat za mnoho let znova od prvního ročníku.

runner*
hodnocení

3x

Pokud by jsi byl můj syn, tak bych trval na tom aby jsi buď dodělal tu střední nebo se vyučil v nějakém oboru. Skončit se základkou je hodně špatné rozhodnutí.

hodnocení

3x

Jestli je vám 55 let, tak bych to doklepal do důchodu někde na náklaďáku a budete mít stejný prachy jako dělňas někde ve fabrice, ale možná i víc. Moje stará s maturitou prodává v krámě. Dneska je to hlavně o znalosti angličtiny, práce na PC a nebo specializovaný obor, který má uplatnění a prosperující firmy o něj stojí. Jestli váš nick neznamená věk, ale něco jiného a jste mladý. Pak dodělání studia je jasná volba a jděte do toho. Nekvalifikovaných sil přichází do EU každý den mnoho.

jm
S náklaďákem pozor. Důchod se počítá ze mzdy, ne diet. Kamionak si vydělá základní mzdu 12500,- zbytek jsou náhrady...
Důchod by byl 2509,- a pak se můžete pást.

hodnocení

2x

My jsme tu povětšinou starší ročníky, takže pamatujeme jiné časy. Dřív šli na SŠ 2-3 nejlepší žáci ze třídy. Dnes jich jde tak 90%. Takže dnes už ani SŠ není nic moc. Dřív základní vzdělání stačilo. Byly továrny a práce spoustu a dělníci nebyli špatně placeni. Dnes je to naopak.

Proto doporučuji pouze základní vzdělání nebrat. Budeš mít problém celý život. Kdejaký pobuda se SŠ tě bude kybicovat jako vedoucí. Zatni zuby a dokonči vzdělání.

jajko
hodnocení

2x
Budu z toho problemy samozrejme a ťažký život. Zije sa z penazí, zarobit ich neni jednoduché a ťazké prace robia často primitivny ludia, s ktorymi nemusis vychadzat, ak si aspon trochu kultivovany clovek. Treba mat nejake remeslo, vyucny list, nieco vediet robit, aspon nejaku 2 rocnu školu si pohladaj, kadernik, maser, sanitar, murar, kuchár, pedagogická stredná, socialny pracovník, niečo co je vzdy potrebné a neni tak zlozité, aspoň Ta naucia nieco praktické. Su skoly ktore Ti ziadne vzdelanie nedaju, studenti maju len doklad o vzdelaní, ale nic nevedia s tými odbormi..uplatniť sa. Skor sa zamestnas v pizzerii ako kuchar ked budes mat doklad o vzdelaní ako prides, ze hej, viem to robiť, ale nebudes mat doklad o vzdelaní. Tak isto to bude so vsetkym. Ci uz na stavbe budes na najnizsich poziciách, majstri mozno mladsi od Teba budú vediet veci co Ty nemas skade vedieť, nebudes odborník..budes mat menej penazí. Ale scasti ak si asocial.. ze neznasas skolu a si pracovity/á ok, alebo, že nemáte z coho ziť, ze chces pracovat a potrebujes peniaze ok, vsak teraz robia vysokoskolaci v hoteloch upratovačov, tak si neskor zaplatíš, dorobíš kurzy alebo skolu, ale to je dost drahé. Neskôr uz može byt pravdepodobne, ze nebudes mat možnosť si školu, vzdelanie spraviť. Čo poznám so základnou školou ..bieda, smutný život, nezvlada 3 smeny, casto mení práce, nemá akoby v zivote miesto. V Biblii sa pise...buďte múdri a nie nemúdri.
nickw

"Skor sa zamestnas v pizzerii ako kuchar ked budes mat doklad o vzdelaní ako prides, ze hej, viem to robiť, ale nebudes mat doklad o vzdelaní."

U ajťáků je to často naopak - rozhodují schopnosti, ne papír. A tak je to správně - rozhodovat o kvalitě mají schopnosti, zkušenosti, reference. Pokud je nemá člověk se sebevyšším vzděláním, je třeba před ním varovat. Zvlášť v dnešní době s inflací pseudovzdělanců.

jajko
Moze to byť samozrejme, ale to sú výnimky, vzdy sa uprednostní clovek so skolou a to na vysokej skole sa naucia viac programovacich jazykov, nejake ine zaklady zo strenej povedzme elektrotechniky mozu pouzit dalej, socializacia, jednoznacne pohladat skolu, ktorá ma dobré referencie a pristup k ziakom, ktorá cloveku naozaj dá VEDOMOSTI. Proste dnes treba mat skolu, vzdelanie a ked nie stolár a kadernik, treba si poziadat o individualne studium, domáce vzdelavanie. Alebo sa prekonat z lenivosti, ktorá je od rodicov ci zo strachu, fobií, riesit to so psychologom. Ak su ovsem problemy v rodine financné, tak naozaj vybrat si skolu dialkovo, porozpravat sa s riaditelom, verim, ze ked niekto trpi chudobou a ma sa pozerat na bezstarostnych spoluziakov, tak to neni jednoduche ako aj s fobiou. Na tom treba popracovat. Zivot je boj ale treba sa aj vediet tesit, ak nie zo spoluziakmi kde sa najdu prve priatelstvá casto jediné na cely zivot niekedy, ked nemozes mat bezstarostnu mladost a studovat lebo chces odbremenit Tvojich vychovavatelov tak skus dialkove studium nejake praktické, ja som za stolára. Popri skole ak si sikovny mozes pracovat. Ak Ta teda niekam zoberu ze aj relane zarobis. Treba sa nechat poucit skusenejšimi ludmi, dobrá škola stredná ktorú vedú dobrí ľudia, múdry riaditeľ a ucitelia taku pohladaj a za tri roky mozes pracovat az do smrti. Boze ja tolko na tom telefone pisem, ze ked vidim ten text ani si to clovek neuvedomi, sory za tak dlhy text.

ellen*
hodnocení

2x

Radila bych udělat si nějaký učňák, u kterého je možnost rozhodnout se pak i pro maturitu. Udělat školu jen proto, abych měl maturitu... mi přijde trochu nelogické. V dnešní době je ale problém velká degradace vzdělání, maturitu zvládne i hloupý žák, proto má taky maturu v dnešní době každý a vůbec nic to nevypovídá o jeho inteligenci a vzdělanosti (je to vidět např. na otřesném písemném projevu nebo neschopnosti spočítat jednoduchý matematický úkol. Na brigádě jsem zažila dvě VŠ studentky bojovat s výpočtem marže na zboží, no, skvělá komedie. A musel jim pak poradit prodavač (co možná neměl ani tu maturitu), samy to prostě nedaly *smich*. ) Hlavně byste si měl vybrat obor, který by Vás bavil. A kdyby se Vám podařilo stát se šikovným řemeslníkem, který bude pracovat na sebe, tak jste za vodou. Maturitu si pak dodělat můžete, klidně dálkově, tam jsou nároky ještě menší. Známý si ji musel dodělávat kvůli práci, najednou přišlo nařízení, že ji pro tu pozici, kterou dělal už 10 let, potřebuje, takže v 54 odmaturoval. Říkal, že to byla fraška, všechno jim buď napověděli nebo nechali opsat, odmaturovali všichni.

Ale abych konkrétně odpověděla na Vaši otázku. Že nemáte vzdělání by nebyl problém v případě, že umíte kvalitně něco, čím se dobře uživíte a jde o manuální práci (jako IT Vás bez SŠ asi nevezmou, i když budete programovat jako Bůh). Není to problém v případě, že jste nějak vyjímečně umělecky talentovaný a uživíte se jako umělec. Není to problém v případě, že rodiče mají vlastní firmu, kde Vás zaměstnají a kterou Vám poté předají. Pokud nemáte nějaké zvláštní schopnosti, rukama neumíte nějakou v dnešní době silně poptávanou profesi a plánujete hledat si zaměstnání, tak tam to pak asi problém je. Ale poukud by Vám nevadila práce někde u pásu, na 3 směny, tak tam Vás vezmou všema deseti i bez maturity.

hodnocení

1x

Odpovězte si sám... žije se vám dobře?

ltz
hodnocení

1x
Bez vzdělání se nedostaneš k lepší práci. Nabídnou ti jenom něco pořádného za málo peněz. Také musíš uživit svou rodinu, kterou si založis. Takže nedodelal školu, vzdělání je každého chyba a ta nepříjemne poznamená zivot.

hodnocení

1x

ano, je to problém. Vzdělání je tvoje první vizitka kterou uvedeš v životopisu.

hodnocení

1x

V dnešní době život bez vzdělání je naprostá katastrofa. Vzdělání zdaleka nedává jen znalosti v oboru, ale především způsob myšlení, uvažování, řešení problémů. Člověk se vzděláním v nějakém oboru se snadno naučí mnoho jiného a může pracovat i v jiném oboru. Člověk bez vzdělání se nikdy nenaučí nic. Nedostane k tomu ani příležitost. Představy o tom, že vzdělání je možné nahradit talentem, jsou liché. Jsou to pohádky na uklidnění. Stačí si připomenout osud talentované Valerie Čižmárové.

joudic*

v dnesni dobe je to naopak jedno, zijete v davnych casech, viz valerie cizmarova, vubec nevim, kdo to je, nejaky cobol, jen jsem to jmeno uz slysel. Sam jsem skolu opustil, k cemu by mi asi byla dnes agroekonomie... umim jak postavit dum, tak 3 velmi tezke profese, ktere jsem se naucil sam a v anglictine, mam za sebou takove pozice, ze uz jen zaslany CV je 99% uspechu, ale pracovat nechci, mam svoji firmu, nezavislou na zemi, ve ktere ziji... maximalne jako forrest gump, pro radost sekat zahrady

joudic*
hodnocení

1x
pro hlupaka ano, pro schopneho ne, v ktere skupine se spis vidite? :)

hodnocení

0x
Vzdělání...
Copak umíte, co můžete nabídnout?

kenav
hodnocení

0x
Základní vzdělání,to jako proč?

hodnocení

0x

Bez vzdělání se nemůžeš stát dobře palceným zaměstnancem, ale musíš se "udělat sám pro sebe". Musíš mít svoji firmu.

kenav
Nedovedu si představit že bez vzdělání dostanete živnosťak
joudic*

@kenav u volnych zivnosti vam staci obcanka a 1000 korun

hodnocení

0x

Jsem vyučená. Moje nejbližší kolegyně má dvě vš a druhá jen zákl. vzdělání. Všechny tři děláme tu stejnou práci. Já se k této práci dostala jen vlastní pílí.

To, že nemám maturitu mne nijak zvlášť neomezovalo, ale pokud bych se mohla vrátit zpět, tak si školu 100% udělám. Když jsem byla mladá, tak mi prvotně šlo o to, abych začala co nejdřív vydělávat a mohla zmizet z domu.

Být vámi, tak školu dodělám dokud jste mladej, pak už se vám chtít nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]