Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak kalkulačka dokáže zmást

Od: foxer odpovědí: 12 změna:
Čau, tak jsem tu znovu, tentokrát s problémem, který je sice jednoduchý, ale poněkud zvláštní. Když utvořim příklad n×(n÷n²;), kde n je jakékoliv číslo, tak mi vždy vyjde jedna, ale když vezmu n÷n² a vykrátím to n, tak je to 1 a nakonci nějaké číslo a tak se chci zeptat proč. Můžete to zkusit, ale funguje to pouze na mobilu, teda aspoň mě:D. A pokud to vychází 1 a něco k tomu, tak může vyjít jedna a více než jedna? Díky za odpověď:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

zdravím, mě vychází pořád 1 a nic víc

Dosaďmě např. n=5

Co vám vychází?

foxer
hodnocení

Zvláštní že:D
Jak kalkulačka dokáže zmást
Jak kalkulačka dokáže zmást #2
foxer
hodnocení

Jo, jinak n musi být vyšší než 5

jo, je to pěkný :) Můj mobil i při n=6, tak mám výsledek 1.

Ale.. neváhal jsem a vyndal ze šuplíku starou kalkulačku se solárem a tam jsou výsledky jiné, mám tam výsledek 0,9999996

Kalkulačky různě zaokrouhlují, v tom to bude.

Ale, nevím jak se můžete dostat při násobení 0,1666666667 x 6 = na výsledek nad číslo 1. To mi nejde do hlavy.

Uvedu podobný příklad, zkuste 10:3 a pak x 3. V telefonu je to nazpátek zase 10.

Ale kalkulačky které nezaokrouhlují je výsledek 9,9999999......... :)

1) ta čísla nejsou nikdy přesná. Když na kalkulačce spočítám 1/3, tak mi vypíše několik míst za desetinnou tečkou, ve skutečnosti jich zná více a s tím pak počítá.

2) solidní kalkulačka zaokrouhluje, poslední místo (většinou je už neviditelné) už zaokrouhlí a tím pádem vyjde celé číslo tak kde má vyjít. Proto je také nesmysl převádět na celé číslo odříznutím desetinné části, vždy je nutno poslední místo zaokrouhlit nahoru. Jsou to běžné zásady, které znají programátoři

hodnocení

0x

n×(n÷n²)=n*(1/n)=n/n=1

Ta moje kalkulačka na mobilu od Googlu z ...6*6÷6^2... vypivne 1

... jestli chcete zvláštní známé chybné příklady...

-1 = √( (-1)2 ) = √( 1 ) = 1

nebo

a = b /×a

a2 = ab

a2 - b2 = ab - b2

(a + b)(a - b) = b(a - b)

a + b = b ... nazačátku definované ... a = b

b + b = b

2b = b

2 = 1

doplněno 13.12.21 21:20:

Aha, vy se tady bavíte s počítáním se zaokrouhlenými mezivýsledky, no jo to je normální. Kdyby nebyly mezivýsledky zaokrouhlenné (což je těžké naprogramovat), tak by Vám to tak nevycházelo. 1/30.33...0.33*3=0.99...a pak 1=0.99:-D ... 1-0,99=0.01 :)

foxer
hodnocení

Ano to je pravda, ovšem když člověk napíše n÷n² a poté vytratí n, tak vyjde to co jsem posílal do komentáře a nevím proč
foxer
hodnocení

Vykrátí, pardon :D
foxer
hodnocení

Už mi to taky došlo :D, takže problematika vyřešena :)

foxer
hodnocení

Aha, tak chyba je v tom, že má kalkulačka zaokrouhluje

To nie je chyba, to je vlastnost. Ako pri kazdej technologii, musite poznat jej obmedenia a limity.

hodnocení

0x

Tymto sa zaobera veda na rozhrani matematiky a informatiky. Je viac sposobov reprezentacie cisiel v pocitacoch (a teda aj kalkulackach). Programovacie jazyky ako Java rozoznavaju float, double pre cisla s pohyblivou radovou ciarkou alebo BigDecimal pre presne operacie potrebne napr v uctovnictve. Mozete si to nastudovat na Youtube.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]