Nejste přihlášen/a.
Při elektrolíze nezáleží ani tak na napětí než na proudu. Kde se dá sehnat nebo jak zapojit trafo aby byl na výstupu proud alespoň 5A
Při elektrolýze záleží na tom, jaký odpor má ta kapalina a podle toho se potom řídí proud a napětí zdroje. Čili pro rozklad kupříkladu vody na vodík a kyslík, je možné v elektrolytu rozpustit trochu kuchyňské soli. Potom na těch 5A proudu bude stačit i trafo s menším napětím. A v případě, že bys zkoušel třeba poměďování, nebo galvanoplastiku, tak já používám trafo 48V/3kW a v primáru mám regulační autotransformátor. Potom, dle potřeby se dostanu až k proudu kolem 60A.
Vodivost elektrolytu není rozhodující.Ta je spíš daná,protože pro základní práce v galvanickém zařízení se využívá vylučovacích potenciálů a tím i malých napětí.Složení elektrolytu určuje technologie.Proud je dán velikostí elektrod a jejich vzdáleností.V praxi jsou transformátory i usměrňovače dimenzovány na opravdu veliké proudy, cívka sekundáru je vinuta drátem,nebo spíše měděnou kulatinou i 10 mm průměru.Nebo i páskovinou.
JABRAKA
Já bych řekl, že vodivost elektrolytu je naopak velice zásadní. Kdysi jsem si vyráběl kyslíko-vodíkový vyvíječ a právě pro zvýšení protékajícího proudu se jako elektrolyt používal louh, protože se samotnou vodou by to nemělo potřebnou účinnost vzhledem k malému procházejícímu proudu. Samozřejmě na to měla ale vliv i velikost a vzdálenost elektod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.