Nejste přihlášen/a.
Jak se nazívá jev, když se mění é v í: př. upéct vs upíct, utéct vs utict, ... je také nějak oblastně vymezen? Nějaké dlaší informace příklady?
Nikoli "utíct" (to by se to muselo číst měkce – jako Ť), nýbrž "utýct". A "nazývá" (nazívat se = hodně zívat). Je to zkrátka hlásková změna.
Jde o tzv. spisovnou hovorovou formu (zatímco upéct a upéci jsou tzv. spisovné knižní). Typičtější spíše pro Čechy (tedy nikoli pro Moravu).
Držím se takové pomůcky, že si řeknu :"Něco upeču" a ne "Něco upíču", proto používám "upéci" a ne "upíci".
@quentos Ne. Utýct nebo upíct jsou čistě nářeční výrazy. Spisovné jsou pouze tvary upéct a utéct. A typičtější jsou naopak pro Moravu. Ve velké části Čech jsou zase typické tvary upect a utect. Viz Český jazykový atlas.
Řek bych, že se to nazývá komolení. Případně forma nářečí.
Žádný další příklad, co bych mohl uvíst, mě nenapadá.
Když už jsme u toho poučování, před "anebo" by byla čárka (vylučovací poměr) a nejde o gramatiku, nýbrž pravopis.
JJ, pochopil.
Já su brňák a o spisovné psaní se tu nikdy nesnažím.
Když něco nestihnu v limitu opravit, tak to nechávám tak.
Preferuji obsah, ne formu.
Někdy teda až čumím, co jsem napsal, obzvláště nesmyslná interpunkce mezi větami. Někdy i s/z, i/y, n/nn...
Přitom jako mladý jsem neměl žádný problém. Ono je to ale i rychlostí a leností...
O územním rozšíření typů pect x péct x píct apod. se lze dozvědět v Českém jazykovém atlase. Zde je to konkrétně 4. díl na stranách 485-487. Atlas je dostupný online na webu: cja.ujc.cas.cz/...
Přímý odkaz na mapu výskytu: cja.ujc.cas.cz/...
Zde je patrně, že typ píct je rozšířený ve východní polovině Čech (v západní převažuje typ pect) a na většině území Moravy (západ a střed). Typ péct převažuje pouze na východní Moravě.
Ne. Upíct je tzv. spisovná hovorová forma (což není nářečí) a slang je mluva určitých společenských skupin.
@ quentos Ne. Upíct je čistě nářeční výraz. Spisovné je pouze upéct. Viz příslušné slovníky spisovné češtiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.