Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upéct vs upíct

Od: sdfgsdfgsdf odpovědí: 12 změna:

Jak se nazívá jev, když se mění é v í: př. upéct vs upíct, utéct vs utict, ... je také nějak oblastně vymezen? Nějaké dlaší informace příklady?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nikoli "utíct" (to by se to muselo číst měkce – jako Ť), nýbrž "utýct". A "nazývá" (nazívat se = hodně zívat). Je to zkrátka hlásková změna.

Jde o tzv. spisovnou hovorovou formu (zatímco upéct a upéci jsou tzv. spisovné knižní). Typičtější spíše pro Čechy (tedy nikoli pro Moravu).

Držím se takové pomůcky, že si řeknu :"Něco upeču" a ne "Něco upíču", proto používám "upéci" a ne "upíci".

@quentos Ne. Utýct nebo upíct jsou čistě nářeční výrazy. Spisovné jsou pouze tvary upéct a utéct. A typičtější jsou naopak pro Moravu. Ve velké části Čech jsou zase typické tvary upect a utect. Viz Český jazykový atlas.

kami123
hodnocení

2x

Řek bych, že se to nazývá komolení. Případně forma nářečí.

Žádný další příklad, co bych mohl uvíst, mě nenapadá.

*smich* A co Vy - komolíte anebo píšete nářečím?;) V otázce - ještě i gramatika,ne? Utíct..*zmateny*

Když už jsme u toho poučování, před "anebo" by byla čárka (vylučovací poměr) a nejde o gramatiku, nýbrž pravopis.

Quentosi, nepoučuji, mě to pobavilo. A tuším, že to tak kami123 napsal úmyslně.

kami123

JJ, pochopil.

Já su brňák a o spisovné psaní se tu nikdy nesnažím.

Když něco nestihnu v limitu opravit, tak to nechávám tak.

Preferuji obsah, ne formu.

Někdy teda až čumím, co jsem napsal, obzvláště nesmyslná interpunkce mezi větami. Někdy i s/z, i/y, n/nn...

Přitom jako mladý jsem neměl žádný problém. Ono je to ale i rychlostí a leností...

hodnocení

1x

O územním rozšíření typů pect x péct x píct apod. se lze dozvědět v Českém jazykovém atlase. Zde je to konkrétně 4. díl na stranách 485-487. Atlas je dostupný online na webu: cja.ujc.cas.cz/...
Přímý odkaz na mapu výskytu: cja.ujc.cas.cz/...
Zde je patrně, že typ píct je rozšířený ve východní polovině Čech (v západní převažuje typ pect) a na většině území Moravy (západ a střed). Typ péct převažuje pouze na východní Moravě.

hodnocení

0x
Buďto nářečí, nebo slangový výraz.

Ne. Upíct je tzv. spisovná hovorová forma (což není nářečí) a slang je mluva určitých společenských skupin.

@ quentos Ne. Upíct je čistě nářeční výraz. Spisovné je pouze upéct. Viz příslušné slovníky spisovné češtiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]