Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kaktusy mě popíchaly nebo popíchali? Nevím, jestli to mám řadit mezi mužské neživotné nebo životné. Kaktus přece žije, ne? Je to živá 'věc'. Ale zase; stromy se zklátily, není tam měkké. Díky za pomoc.
Životnost je kategorie gramatická, nesouvisí proto přímo s "životností" reálnou _ bývají proto rozlišovány pojmy životnost (v gramatice) a živost (v realitě). (Ne)životnost a (ne)živost spolu běžně kolidují, máme tak například neživotné, ale živé stromy, keře, naopak zase životné, ale neživé sněhuláky a strašáky. Takže není rozhodující, zda podstatné jméno označuje předmět živý či neživý. Správně je např. nebožtíci leželi - ti už určitě živí nejsou.
jj, znám. Já jsem přestal mít trable až jsem pochopil, že gramatika se má psát taky ušima. Především si dosaď ukazovací zájmeno.
Místo stromy dosaď ty stromy, místo kaktusi ty kaktusy. Jaké i/y je v zájmenu, takové je na konci.
Ty kaktusy mě popíchaly.
Ty stromy se zklátily.
Až budou v české gramatice ti kaktusi a ti stromi, pak se bude říkat Kaktusi mě popíchali a stromi se zklátili ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.