Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu

Od: michaeljorg odpovědí: 6 změna:
Dobrý večer, potřeboval bych pomoct s úkolem do českého jazyka do mluvnice. Jedná se o cvičení na slovotvorbu. Snažil jsem se to pochopit i pomocí učebnice, ale stále tomu nerozumím. Něco málo jsem udělal, ale nevím zda dobře. Bohužel zbytek jsem nevěděl. Děkuji mockrát všem za pomoc.
str.32/cv.2b), str.33/cv.5a), str.33/cv.8a),b)

Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu
Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu #2
Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobré dopoledne,

ve slově dochvilný je přípona -ný, ale to bude spíš chyba z nepozornosti.

Hláskový rozdíl je v obou slovech – ve slově pražský se mění H v Ž... a jak je to se slovem dochvilný, už se dovtípíte.

Pětka je špatně celá. Odvozená slova tvoříme přidáním předpony, přípony nebo koncovky. Takže to jsou která?

V osmičce chybu udělat nelze – význam máte odhadnout a odhad následně ověřit. Odhad už jste udělal (lhostejno, zda byl správný nebo chybný, to není podstatné). Jak dopadlo ověření?

michaeljorg
hodnocení

Nevím, zda jsem to už pochopil dobře, ale pokusil jsem se o to. Zde posílám opravné řešení.
Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu #4
Slovotvorba - cvičení z pracovního sešitu #5
michaeljorg
hodnocení

U osmičky se mi odhad povedl.

Pětka nyní téměř dobře. Ještě chybí podtrhnout jedno odvozené slovo.

michaeljorg
20.11.21 17:33
hodnocení

Jaké?

Schválně jsem ho neprozradil, zkuste ho najít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]